Jövő héten az uniós tagállamok tanácsa elé a Soros-Sargentini jelentés

Sargentini Soros
Vágólapra másolva!
Jövő héten az európai uniós tagállamok illetékes minisztereinek tanácsa elé kerül az alapszerződés hetes cikke szerinti, azaz a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye. Ez az ülés napirendjét ismertető weboldalra feltöltött dokumentumokból derült ki.
Vágólapra másolva!

A keddi luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést.

Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerülhet majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.

A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte Magyarországgal szemben szeptember 12-én. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönthet a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán kezdeményezett eljárás megindításáról.

Jövő héten tárgyalják a Soros-Sargentini jelentést Forrás: Origo

Bár egyes balliberális médiumok atomfegyverként emlegetett hetes cikkelyt, ez olyan többlépcsős eljárás, amihez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatása szükséges az Európai Tanácsban.

Ennek bekövetkezést az elemzők szinte kizártnak tartják.

Jövő kedden a tanács folytatja a Lengyelországgal szemben még tavaly decemberben megindított eljárást is, amelynek keretében már kétszer is meghallgatták a varsói kormány hivatalos álláspontját az Európai Bizottság, és számos tagállam által aggályosnak tartott kérdésekről.