Ausztrália szigorú szabályokhoz kötné, hogy ki lehet városi

Reput
7. Ausztrália - 42 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
A városok túlnépesedésétől félnek Ausztráliában, ezért az újonnan érkező lakók egy részének évekre is megtilthatják, hogy Sydneybe, Melbournebe, vagy Brisbanebe költözzenek. 
Vágólapra másolva!

Alan Tudge, a népesség- és várospolitikáért, illetve városi infrastruktúráért felelős ausztrál miniszter előterjesztésének célja, hogy enyhítse a legsűrűbben lakott nagyvárosok túlnépesedettségét. Ennek értelmében az új lakókat akár

öt évre is kitilthatják.

Tudge kiemelte, földrajzi vízumfeltételekkel és ösztönzőkkel szeretnének korrigálni a helyzeten.

Forrás: Shutterstock/ Taras Vyshnya

Habár Ausztrália a világ egyik leggyérebben lakott országa,

a lakosság nagy része városokban él.

Ausztrália népessége (pillanatnyilag 25 millió fő körül) növekszik a leggyorsabb ütemben, jelenleg évi 1,6 százalékkal, azaz 400 ezer fővel. Ez a szám megegyezik a főváros, Canberra lakosságszámával.

Az ausztráliai népességnövekedés háromnegyed része a tengerentúlról érkező bevándorló. Az újonnan érkezettek rendszerint a nagyvárosokat - Melbournet, Sydneyt és Brisbanet - részesítik előnyben. A szakképzett munkaerő, illetve a humanitárius segítségnyújtásban részesülők döntő többsége is ezekbe a városokba érkezik. A gyors népességnövekedés a közszférában, a közlekedésben és az egészségügyben is érezteti hatását.

A miniszteri javaslat az új lakók felére vonatkozna a szigorítás. Mivel a jövő évi választások egyik fő kampánytémája várhatóan a bevándorlás lesz, ezzel a tervvel

szeretnének enyhíteni a nagyvárosok infrastrukturális problémáin.

Egyelőre viszont még nem derültek ki részletek arról, hogyan lennének kikényszeríthetők a javaslat feltételei.