Átalakítják az osztrák belügyminisztériumot, új ügyosztály foglalkozik a migránsokkal

Herbert Kickl
Right-wing populist Freedom Party of Austria federal Party Convention in Klagenfurt, Austria, on 4 th March 2017. PICTURE: Herbert Kickl (Photo credit should read "GERT EGGENBERGER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Átalakítják a bécsi belügyi tárcát, 2019-től idegenrendészet néven új ügyosztályt alakítanak ki, amelynek égisze alatt összefognak a migrációval kapcsolatos minden ügyet – jelentette be sajtókonferenciáján Herbert Kickl, a bevándorlásellenes osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az új, V. ügyosztály alá tartoznak majd jövő évtől az állampolgárság, a határvédelem és ellenőrzés, az idegenrendészeti rendőrség, a menedékkérelmek felülvizsgálata, a menedékkérők ellátása, a kitoloncolások, valamint a családegyesítések ügyei.

– tette hozzá Kickl.

Herbert Kickl Forrás: AFP/APA-PictureDesk/APA/Gert Eggenberger

Mint mondta, más ügyosztályok egyes részeiből alakítják ki az új csúcsszervet, s a vezetői tisztség betöltésére hamarosan pályázatot írnak ki.

Kickl a migrációs ügyekkel kapcsolatos források és szakértelem összpontosításával indokolta az átszervezést.

Utoljára 2014-ben történt ilyen jellegű reform az osztrák szövetségi idegenrendészeti és menekültügyi hivatal létrehozásával.

Hozzáfűzte, hogy

Kiemelte: ezek olyan kihívások voltak, amelyeket azelőtt elképzelhetetlennek tartottak. Az osztrák hatóságok szerinte nemcsak a teljesítőképességük határaihoz érkeztek el, de azon túl is meg lettek terhelve.

Az állam elveszítette az ellenőrzést a helyzet felett

- tudatta.

Kickl szerint

„A bizalmat apránként igyekszünk visszaszerezni. A rendszerességet és a rendet pedig helyreállítani” –hangsúlyozta.

Az osztrák belügyminiszter szerint

a 2015-ös és 2016-os évek bizonytalansága a hatóságokra is kiterjedt,

ami egy mélyreható újraértékelés kiindulópontja volt.

Kickl úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetet – tekintettel az Ausztriában egyre csökkenő mértékben benyújtott menedékkérelmekre – ki akarják használni arra, hogy „válságbiztossá” tegyék az intézményrendszert.