Bezárták a szavazóhelyiségeket Bosznia-Hercegovinában

választások, Bosznia-Hercegovina
Szarajevó, 2018. október 7. Választási hirdetményeket olvas egy nő egy szarajevói szavazóhelyiségben 2018. október 7-én, a Bosznia-Hercegovinában tartott általános választások napján. (MTI/EPA/Fehim Demir)
Vágólapra másolva!
A részvételi arány 15 óráig 37,21 százalékos volt Bosznia-Hercegovinában, vagyis többen mentek el szavazni, mint négy éve. 
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor megnyíltak, több helyen voltak azonban kisebb-nagyobb csúszások, főként a választási bizottság tagjainak késése miatt, de olyan hely is volt, ahol

nem jelent meg a bizottsági tag, és másikat kellett keresni.

A voksolás nagyobb incidensek nélkül zajlott.

Az előzetes eredmények éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig legkésőbb 30 napon belül közli a választási bizottság.

Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A valamivel több mint 3,35 millió szavazójoggal rendelkező bosznia-hercegovinai állampolgár összesen

7497 jelölt közül választhatott.

A verseny a kollektív államelnökség három helyéért (egy bosnyák, egy szerb, egy horvát), az országos parlament képviselői mandátumaiért, a két országrész parlamentjeinek képviselői helyeiért és a tíz kanton képviselő-testületeinek mandátumaiért folyt. A választók emellett dönthettek a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is.

A térség egyik legszegényebb országának politikusai a korábbi évekhez hasonlóan most is főként a nacionalista nézetekre alapozták kampányukat, a szükséges gazdasági reformok, a munkanélküliség csökkentése vagy az európai uniós integráció csak érintőlegesen jelent meg a politikusok választásokat megelőző üzeneteiben.