Macron minisztere regisztráltatná a migránsokat csempésző Soros-hajókat

Aquarius, migránsmentő hajó
Migrants rescued from the Mediterranean on board the Aquarius, a boat belonging to the NGOs Doctors Without Borders, off the Italian coast, 27 June 2017. Thousands of migrants were rescued over the last few days as they made their way from Libya to Italy. Photo: Lena Klimkeit/dpa
Vágólapra másolva!
Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter nem zárta ki vasárnap, hogy a francia segélyszerveztek által működtetett Aquarius elnevezésű hajó francia regisztrációt kapjon. A fekete bűnőzökkel fotózkodó Emmanuel Macron kormányának itt van a legújabb varázslatos lépése: virágozzék az embercsempészet. 
Vágólapra másolva!

„Vannak szabályok a francia regisztráció megszerzéséhez. A hajónak megfelelő állapotban kell lennie, s a legénység legalább negyedének uniós állampolgárnak kell lennie. A kapitány francia vagy uniós állampolgár kell, hogy legyen” – indokolta meg vasárnap Bruno Le Maire a CNEWS hírtelevízióban, miért és hogyan lehetne regisztráltatni a Soros-hajót. Védekezésképpen előrevetítette, hogy azért bizonyos feltételeket teljesíteni kell ehhez. Ha ez megtörténik, szerinte akkor el lehet gondolkodni azokon a döntéseken, amelyeket a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek kell.

– tette hozzá a szabálykövető francia tárcavezető az MTI tudósítása szerint.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek 2016 februárja óta mentik a Földközi-tengeren a migránsokat az Aquariusszal, amely a regisztrációs probléma miatt egyelőre nem tud ismét kihajózni.

Az Aquarius fedélzete Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lena Klimkeit

A francia „civil” szervezetek ezért Franciaországtól, illetve a többi európai országtól kértek új regisztrációt. A z MTI kiemelte, hogy az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget.

Panama szeptember végén a nemzetközi jogi eljárások megsértése hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját, amely emiatt nem tud kihajózni, és jelenleg a dél-franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel.

Részletes cikkünkben bemutattuk, hogyan működnek a Soros György által finanszírozott hajók. Írásunkban körképet adtunk a földközi-tengeri káoszról, az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcról, Soros György migránsbetelepítő szervezetei elleni küzdelemről.