Macron volt évfolyamtársának készíthet elő zsíros állást

Horizontal
French President Emmanuel Macron addresses a special congress gathering both houses of Parliament (National Assembly and Senate) at the congress hemicycle room in the Palace of Versailles, outside Paris, on July 9, 2018. Macron gathers French Parliament at the opulent Versailles Palace today for what has become an annual address on his plans for overhauling wide swathes of French society and institutions. / AFP PHOTO / ludovic MARIN
Vágólapra másolva!
Hatalmas botrányt okozott Emmanuel Macron francia elnök. Ugyanis egyetemi évfolyamtársát akarja kinevezni egy akadémia élére, és ezért megváltoztatták a szabályokat is.
Vágólapra másolva!

Viszonylag észrevétlenül ment át október 3-án egy Miniszter Tanácsi döntés, amelyben a francia kormány megváltoztatta az eddigi rektor kinevezési eljárását.

Az eddigi szabályok szerint ugyanis a 30 fős rektori karban összesen 6 olyan lehetett, aki nem rendelkezett a megfelelő tudományos fokozattal. Most ezt a számot duplázták meg, ami még mindig nem lenne gyanús, ha egy kormányközeli informátor nem pontosított volna.

Valójában arról van szó, hogy Macron volt évfolyamtársának akarnak rektori posztot adni.

Emmanuel Macron Franciaország legnevesebb felsőoktatási intézményében, az ENA-n (École Natonal de l'Administration, Nemzeti Közigazgatási Iskola) tanult, amely egyetemi rangban van, és saját kasztrendszerben működik a francia közéletben. Sok állami vezető kerül ki az intézmény falai közül. Mint ahogy Charline Avenel is, Macron egykori évfolyamtársa, aki jelenleg az ENA riválisának számító Politika Tudományi Egyetem főtitkára. Macron most éppen őt szeretné kineveztetni Franciaország legnagyobb Akadémiájának, a Versailles-inak az élére. A több mint egy millió egyetemistát és tudományos szakembert fogadó Versailles-i akadémia vezetésére Charline Avenel nem lenne jogosult, mivel hat helyet már betöltötték abból a kvótából, amit a képesítési feltétellel nem rendelkezőknek tartanak fel. Ezért most meg kellett duplázni a feltételhiányosan is kinevezhetők számát.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Az egyetemi világ természetesen felháborodott az ötleten, figyelembe véve, hogy a 42 éves hivatalnok soha nem vezetett még Akadémiát. Még egy jelentéktelenebbet sem.

Az elnöki hivatal ugyanakkor egy hajnali közleményében cáfolja az értesüléseket azzal, hogy Charline Avenel nincs képben, Jean-Michel Blanquer-t akarják kinevezni inkább.