Ausztria és Dánia közös migránsügyi reformot javasol

immigration migration Horizontal
Denmark's Minister of Immigration and Integration Inger Stojberg takes part in a meeting along with Denmarks' Foreign minister take at the European Parliament in Brussels on January 25, 2016. The European Parliament's civil liberties committee was due to discuss on January 25 a controversial Danish new bill that would curb refugee numbers by delaying family reunification and seizing migrants' valuables. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Ausztria és Dánia egyetért abban, hogy mindaddig nem szabad tartósan migránsokat letelepíteni az Európai Unióban, amíg a közösség nem változtat migrációs politikáján – derült ki csütörtökön Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és Inger Stojberg dán bevándorlásügyi és integrációs miniszter bécsi tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Amikor meg tudjuk azt mutatni, hogy újra a mi kezünkben van az ellenőrzés Európában, és nem az embercsempészek, hanem mi döntjük el, hogy ki juthat be az EU-ba, akkor gondolkodhatunk el a migránsok letelepítésén – fogalmazott Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. Hozzátette: Európának elsősorban azokra a migránsokra kellene összpontosítania, akik "összeegyeztethetők a mi értékrendszerünkkel, az emberiségről és a társadalomról vallott nézeteinkkel".

Herbert Kickl és Inger Stojberg közös sajtótájékoztatójukon bemutattak egy hét pontból álló tervet arról, hogyan kellene megújítani az uniós menekültpolitikát. Közös javaslatuk szerint csak akkor lehetne Európában migránsokat letelepíteni,

ha sikerül az illegális migrációnak gátat szabni és a lakosság bizalmát helyreállítani.

Elsősorban a legkiszolgáltatottabb migránsoknak kellene segíteni azok helyett, akik megengedhetik maguknak, hogy embercsempészeknek fizessenek. Ausztria és Dánia azt is fontosnak tartaná, hogy az EU jobban támogassa azokat a válságövezetekhez közeli országokat, ahol sok menekült él, azzal a céllal, hogy az emberek ne akarjanak útra kelni Európa felé.

Inger Stojberg Forrás: AFP/John Thys

Stojberg néhány órával korábban jelezte, hogy Dánia 2018-ban sem fogad be migránsokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) programja keretében. Koppenhága 2016-ban függesztette fel a nemzetközi humanitárius akciók keretében válságrégiókból kiválasztott emberek befogadását. A tárcavezető közleményében ugyan elismerte, hogy már sokkal jobban tudják szabályozni az áradatot, de még mindig azzal harcolnak, hogy integrálják az elmúlt években Dániába érkezett rengeteg migránst.

Herbert Kickl Forrás: AFP/APA-PictureDesk/Michael Gruber/EXPA

Kickl szóvivője az APA érdeklődésére elmondta, hogy 2018-ban Ausztria sem fogad be migránsokat a letelepítési programok keretében, és ezt legalább az év végéig fenntartja.

A letelepítési programokban nemzetközi szervezetek választanak ki migránsokat a válságövezetekből. Ausztria 2015 vége és 2017 között három humanitárius programban is részt vett, ezek keretében összesen 1900 migránst fogadott be Szíriából.