Óriási oltási kampányt indítottak a kolera ellen Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Kolera elleni, nagyszabású oltási kampányt indított Zimbabwéban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy 1,4 millió embert terveznek beoltani a bakteriális fertőzés ellen.

Szeptember óta 49 ember halt meg, és több mint kilencezer feltételezett megbetegedést jelentettek a fővárosban, Hararéban.

A WHO szerint az oltási kampányt két hullámban folytatják le.

Első alkalommal a megbetegedések által legsúlyosabban érintett hararei kerületekben

és a harminc kilométerre fekvő Chitungwiza elővárosban oltanak be embereket, majd a hosszú távú immunitás biztosítása érdekében minden városrészre kiterjesztik az oltásokat.

A WHO emellett a zimbabwei kormánnyal is együttműködik, hogy egyebek mellett ivóvízzel és antibiotikumokkal ellássa a kolerás megbetegedések által érintett térségeket.

A zimbabwei egészségügyi minisztérium szeptember elején hirdetett egészségügyi vészhelyzetet a fővárosban.

A betegség azt követően ütötte fel a fejét a dél-afrikai országban, hogy Harare külvárosában több szennyvízelvezető megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált - közölte akkor Obadiah Moyo egészségügyi miniszter.

Harare egyes külvárosi negyedeiben régóta visszatérő probléma az ivóvízellátás. Itt a lakosok közösségi, fúrt kutakból mert vizet használnak. A csatornahálózat összeomlott, helyenként a szennyvíz az utcákon szabadon folyik.

A kolerát bakteriális fertőzés okozza, súlyos hasmenést és esetenként hányást is okoz.

A betegség a széklettel együtt ürülő baktériumok útján terjed, melyek aztán szennyezett étellel vagy vízzel kerülnek be a szervezetbe.

Zimbabwéban 2008-ban pusztított súlyos kolerajárvány, akkor több mint 4 ezer ember meghalt a betegségben, és mintegy 40 ezren megfertőződtek.