Őrizetbe vettek egy illegális migránsoknak segítő polgármestert Olaszországban

Riace Italy
TO GO WITH AFP STORY BY FRANCOISE KADRI A general view of Riace, in the southern Italian region of Calabria on June 22, 2011. The village of 1800 inhabitants greeted a few years ago some 200 refugees and some 130 more will arrive in the next days with the mayor creating a special scheme for them and helping saving the village from a mass exodus. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA / AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
Házi őrizet alá helyezték a dél-olaszországi Riace (Calabria régió) baloldali polgármesterét, Domenico Lucanót, mert törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást.
Vágólapra másolva!

A közelben fekvő Locri városának az ügyészsége közölte: Lucanót azzal is vádolják, hogy érdekházasságok létrejöttében közreműködött, így segítve a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban.

A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre.

Illegális tevékenységének "köszönhetően" több száz migráns telepedett le a most 2300 lakosú Riacében.

Riace Forrás: AFP/Mario Laporta

Az ügyészség közleménye több telefonbeszélgetésből idézett, amelyben Lucano tevékenysége törvénytelenségének tudatában szembeszáll az általa "ostobának" minősített jogszabályokkal.

- hangsúlyozta egy migránsnővel folytatott telefonbeszélgetésben a polgármester.

"Ráadásul be kellene bizonyítania, hogy Riacében él, itt van a lakása, de magamra vállalom a felelősséget, és azt mondom önnek, hogy minden rendben" - folytatta.

Egy másik beszélgetésben

Lucano egy nigériai nőt arra biztatott, hogy kössön érdekházasságot.

"Tudja, hogy szerintem mi az egyetlen lehetőség?" - kérdezte a nőtől. "Megházasodik (...) én vagyok a felelős a polgári házasságokért, az olasz állampolgárokkal kötött házasságokért, és azonnal összeadom önöket" - erősködött Lucano.

A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt saját bevallása alapján "életet lehelni" az általa vezetett, akkor 1800 fős faluba.

Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében, újra benépesítve a települést.