Új francia sláger: Felizgul Macron, ha feketéket lát!

Horizontal
French president Emmanuel Macron (C) meets inhabitants of Quartier Orleans, on September 29, 2018 on the French Caribbean island of Saint-Martin, during a trip in the French West Indies, one year after Hurricanes Irma and Maria damaged the Island. / AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / Eliot BLONDET
Vágólapra másolva!
Fabrice Éboué francia színész és komikus a Facebookon és a Twitteren egy alig másfél perces videót tett ki, amit egy nap alatt több mint egymillióan néztek meg. Macron elnök óriási botrányt keltett, antilláki szereplésén gúnyolódik: a francia elnök két, félmeztelen, furcsán viselkedő fekete fiatalembert ölelget. Az egyik 19 éves, a másik 22. A fiatalabbik trágárul mutogat, a 22 évesről pedig kiderült, hogy bűnöző, és börtönben is ült. 
Vágólapra másolva!

Fabrice Éboué az egyik legsikeresebb francia komikus. Speciális humorú filmjeit nem vetítették a magyar mozikban, de francia nyelvterületen hihetetlenül sikeresek. A "Case départ" című filmjét, amiben nem játszott, de írta és rendezte is, közel 2 millióan nézték meg Franciaországban. Nehezen tudják ráfogni, hogy bevándorlóellenes, mégis az egész Macron-párti baloldal nekiugrott, videoklipjét - ami tulajdonképpen egy monológ - néhányan egyenesen homofóbnak bélyegezték. Fabrice Éboué édesapja gazdag kameruni családból származik, érettségi után Párizsba jött tanulni. Nőgyógyász lett, később megházasodott, a felesége (és így Fabrice Éboué édesanyja) történész.

A mostani, prózai klipben arról viccelődik Fabrice Éboué, hogy Macron felizgul, ha feketéket lát: ez volt a foci-vb-n is, amikor bement az öltözőbe és félmeztelen focisták vették körül, és most az Antillákon is.

Emmanuel Macron Saint-Martinon Forrás: AFP/Eliot Blondet

Fabrice Éboué egy iskolába járt, egy időben Emmanuel Macronnal Amiens-ban, ismerték is egymást, hiszen egyidősek. Ezzel kapcsolatban úgy viccelődött Éboué, hogy Macron őt is nézegette a tornaórákon a gimnáziumban, amikor félmeztelen volt, de nem foglalkozott vele, mert ez semmi volt ahhoz képest, hogy hogy nézte a francia tanárnőjét - ezzel akkori tanárára, később feleségére, Brigitte Macronra utalt.

Éboué később arról is viccelődik, hogyha fekete vagy, nincs lakásod vagy munkád, kérj félmeztelenül Macrontól, fel fog izgulni, és máris nyert ügyed van. A francia forradalomra utalva azt mondja: régen voltak a nemesi nadrág nélküli forradalmárok (les sans-culottes), most meg vannak a póló nélküliek (les sans t-shirts).

Forrás: AFP/Eliot Blondet

Franciaországban nagy botrányt okozott Macron sokak szerint elnökhöz méltatlan viselkedése: félmeztelen fiatalemberekkel ölelkezve fotózkodott, az egyik fiatalember trágárul mutogatott közben, a másikról pedig kiderült, hogy egy közönséges rabló, betörő.