Brit pénzügyminiszter: A kapitalizmus cserbenhagyta a hétköznapi embereket

politics Horizontal HEADSHOT
Britain's Chancellor of the Exchequer Philip Hammond gives a speech in the main hall on the second day of the Conservative Party Conference 2018 at the International Convention Centre in Birmingham, on October 1, 2018. / AFP PHOTO / Paul ELLIS
Vágólapra másolva!
Philip Hammond brit pénzügyminiszter egyfajta látleletet adott azoknak, akik a mai napig nem értik, hogy az alternatív, tehát nem "mainstream" médiában megjelenő vélemények miért szkeptikusak olyan korábban megkérdőjelezhetetlen dogmákat illetően, mint a liberális demokrácia kapitalizmusa. Továbbra is a konzervatív konferencia a téma a brit sajtóban. 
Vágólapra másolva!

A brit konzervatívok birminghami konferenciáján rengetegen szólaltak fel különböző témákban, Philip Hammon szavaira azonban érdemes jobban odafigyelni:

Túl sok ember érzi úgy, elvesztette az irányítást, hogy dolgoznak a rendszerért - de a rendszer nem dolgozik értük. A kapitalizmus cserbenhagyta a hétköznapi embereket. A szabad piacgazdaságot támogatóknak el kell ismenie, hogy sok brit ember számára a "valóság már nem felel meg". Túl sokan tapasztalták az évek lassú bérnövekedését, a túl sok küzdelmet a célok elérése érdekében. Kevésbé érzik biztonságban magukat a munkájukat illetően, és a lakáspiaci spirál is túlment már a lehetőségeiken. Miközben körülnéznek, egyre nagyobb aggodalmat éreznek a lemaradást illetően, és amikor kifejezik ebbéli aggodalmaikat, úgy tűnik, hogy a politikai rendszer nem hallja őket.

Philip Hammond a 2018-as birminghami konzervatív konferencián. Forrás: AFP/Paul Ellis

Már előre várhatjuk, hogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter mikor lesz minimum populista, esetleg szélsőséges, a liberális demokrácia és piacgazdaság ellensége, hiszen nagy nyilvánosság előtt olyan problémákra hívta fel a figyelmet, amelyeknek megemlítése a demokráciából való kizárást szokta maga után vonni.