Salvinit nem érdekli, mit mond Brüsszel

Vágólapra másolva!
Nem érdekel, ha Brüsszelben azt mondják, hogy nem vihetem keresztül ezt az olasz költségvetési csomagot, akkor is megteszem – idézte az olasz sajtó vasárnap Matteo Salvininek, az olasz kormánypárt Liga vezetőjének reagálását a római kormány pénzügyi-gazdasági csomagját kísérő bírálatokra.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini kormányfőhelyettes hozzátette, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormány

amiként az előző, balközép kormány tette. Hangsúlyozta: hiába figyelmezteti Brüsszel a római kormányt arra, hogy a költségvetési tervezete nem felel meg az EU paramétereinek, „nem érdekel, ha azt mondják, hogy ez így nem jó, akkor is megcsináljuk”.

Nagyobb költségvetési hiánycélt határoztak meg

– Az olasz költségvetés most Róma és az olaszok érdekeit képviseli. Ezt kell megérteniük Brüsszelben, Berlinben és Róma egyes dombjain is – hangoztatta Matteo Salvini a Quirinale római dombra utalva, ahol az olasz államfői palota található.

Hozzátette: Sergio Mattarella olasz államfő, a pénzügyi elemzők, befektetők, brüsszeli technokraták nyugodtak lehetnek,

Megjegyezte, a római kormány minden véleményt meghallgat, de a szuverén olasz parlament dönt, amelyben az olasz kormány az olaszok többségét képviseli.

Az M5S-Liga kormány csütörtökön mutatta be első pénzügyi-gazdasági csomagját, amelyben a vártnál nagyobb költségvetési hiánycélt határozott meg a következő három évre. A költségvetési csomagot az olasz államfőnek alá kell írnia, az olasz parlamentnek pedig megszavaznia.

Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter hétfőn az úgynevezett eurócsoport, vagyis az euróövezet pénzügyminiszterei előtt mutatja be a csomagot.