Damaszkusz kész visszafogadni a hazatérő menekülteket

Vágólapra másolva!
Szíria kész visszafogadni az önként hazatérő menekülteket. Ezt jelentette ki Valíd Muallem szír külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés szombati vitájában.
Vágólapra másolva!

A damaszkuszi vezetés kiemelt feladatának tartja a hazatérő emberek visszafogadását.

- jelentette ki Muallem az országában 2011 óta dúló polgárháborúra utalva.

"Nem hívjuk meg azokat az államokat, és nem is fogadjuk szívesen azoknak az országoknak a segítségét, amelyek feltételeket szabnak ehhez, vagy folytatják a terrorizmus támogatását" - hangsúlyozta a szíriai diplomácia vezetője.

Mindemellett elmondta, hogy

a szíriai vezetés harca a szélsőségesekkel szemben majdnem véget ért.

Beszédében kiemelte azt is, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya felszabadítja Szíriát az ország területén illegálisan tartózkodó minden külföldi fegyveres alakulattól. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy amerikai, francia és török katonai kontingensek a szíriai kormány engedélye nélkül tartózkodnak az országban.

A szíriai kormányerők Oroszország és Irán katonai támogatásával visszaszerezték az ellenőrzést a felkelőktől az ország jelentős része fölött.

A háború eddig már több mint 400 ezer életet követelt, és szíriaiak milliói kényszerültek elhagyni otthonaikat a harcok elől.

A szíriai politikai rendezés előmozdítására létrehozandó genfi alkotmányozó bizottságról azt mondta, hogy nem tűrik el a testület tevékenységébe való külső beavatkozást.

A szíriai diplomatát követően Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter szólalt fel a világszervezet közgyűlése előtt.

Ri Jong Ho annak a véleményének adott hangot, hogy a phenjani vezetéssel szemben elrendelt nemzetközi szankciók fenntartása csak tovább mélyíti a bizalmatlanságot az Egyesült Államokkal szemben.

- szögezte le az észak-koreai külügyminiszter az ország nukleáris arzenáljára utalva.

"Csak vágyálom, hogy a szankciók térdre kényszeríthetnek bennünket, olyanok részéről, akik nem ismernek bennünket.

A büntetőintézkedések fenntartása pedig növeli bizalmatlanságunkat" - mondta Ri Jong Ho.

Emlékeztetett, hogy Észak-Korea jó szándékának jelentős jelzéseként leállította a ballisztikusrakéta- és nukleáris teszteket, átlátható módon lebontja nukleáris kísérleti telepét, emellett ígéretet tett, hogy semmilyen körülmények között nem adja tovább atomfegyvereit és nukleáris technológiáját másoknak. Megjegyezte, eddig nem láttak megfelelő válaszlépéseket Washingtontól.