Szijjártó: A migrációs ENSZ-paktum a lehető legrosszabb lépés

Szijjártó Péter felszólalt az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán New Yorkban
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló, csúcsszintű ülésszakán 2018. szeptember 28-án. Előtte szerdán New Yorkban tárgyalt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel a két ország vitás ügyeiről.
Vágólapra másolva!
A világszervezetben jelenleg tárgyalt átfogó migrációs paktum elfogadása a lehető legrosszabb lépés, amelyet az ENSZ tehet a migráció kihívásának kezelésére, mert veszélyes folyamatokat, további elvándorlási hullámokat indít meg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló, csúcsszintű ülésszakán felszólalva közép-európai idő szerint szombat hajnalban.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta: a kormány nem támogatja a tervezetet, mert az szembemegy a magyar érdekekkel.
Szijjártó Péter azt mondta, hogy a migráció súlyos biztonsági kockázatokat hordoz magában világszerte, számos ország stabilitását megrendítette, és súlyos politikai vitákhoz vezetett.

Szijjártó Péter felszólalt az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán New Yorkban Forrás: MTI/ENSZ Photo / Loey Felipe

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi erőfeszítéseknek a bevándorlási hullám megállítására kell összpontosítaniuk, nem pedig a bátorítására, és a nemzetközi szervezeteknek világossá kell tenniük, hogy a migráció nem alapvető emberi jog, szemben a jelenlegi gyakorlatukkal, amely ennek az ellenkezőjét sugallja.