Újra magyar tanítók oktathatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban

Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére a román kormány törölte augusztusban kiadott rendeletének a magyar diákokat hátrányosan érintő cikkelyét, így újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban – adta hírül csütörtökön az RMDSZ.
Vágólapra másolva!

A szövetség hírlevelében felidézi, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől kérte, hogy helyezzék hatályon kívül az elemi osztályosok románnyelv-oktatásában káoszt okozó rendelkezést, amellyel a tanítók helyett szaktanárokra bízták volna a román nyelv oktatását a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban.

A kormányülés előtt Valentin Popa oktatási miniszter bejelentette lemondását arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a rendelet visszavonásával.

A román média szerint Popát mindenképpen leváltották volna a küszöbön álló, az október 6-7-i népszavazás után esedékes kormányátalakítás során.

A román hírtelevíziók felidézték, hogy Popát kínos nyelvtani hibái, és a nyomdahibáktól hemzsegő egységes tankönyvek miatt is le akarta már cserélni a Szociáldemokrata Párt.