NGO-hajók: az embercsempészet humanitárius köntösbe bújtatott segítői

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután az Európai Parlament migránspárti többsége ismét bemutatta annak iskolapéldáját, hogy hogyan tesz meg mindent azért, hogy minél több illegális bevándorlót hozzanak az unióba. „Az EP Állampolgársági, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) ezúttal humanitárius segítségnyújtás álcája alatt az embercsempészekkel sokszor együttműködő NGO-hajók munkájának dicsőítésével próbálnak nyomást gyakorolni a tagállamokra” – mondta Gál Kinga fideszes EP-képviselő.
Vágólapra másolva!

Gál Kinga felháborodását fejezte ki, hogy a LIBE ezúttal olyan migránsmentő hajókat üzemeltető szervezetek képviselőit hallgatja meg, amelyek már több ezer illegális bevándorlót hoztak be Európába. „A humanitárius segítségnyújtás álcája alatt gyakorlatilag az embercsempészek és emberkereskedők tevékenységét segítené elő mindaz, amit a LIBE által megrendelt tanulmány javasol. Hiszen olyan NGO-kat véd tagállami hatásköröket csökkentve, amelyek ellen eljárás van vagy volt folyamatban embercsempészekkel való együttműködés vádja miatt. Ezen NGO-k a hatóságokat megkerülve vagy velük nem együttműködve gyakorlatilag az embercsempészektől veszik át a migránsokat a líbiai és a török partok közelében, és ezrével szállítják őket Európába ahelyett, hogy visszavinnék őket a sokkal közelebb eső észak-afrikai partokhoz” – fejtette ki a fideszes képviselő.

„Mindez elfogadhatatlan, hiszen ezzel az NGO-k fenntartják az embercsempészek üzleti modelljét, így azok addig tudnak emberéletekkel hazardírozni, amíg biztosan van, aki átveszi és átszállítja a migránsokat Európába. Köztudott, hogy már víz, élelem és mentőmellény nélküli zsúfolt gumicsónakokban szállítják tengerre az illegális bevándorlókat, arra számítva, hogy az NGO-mentőhajók rövid időn belül megtalálják és kimentik őket. Ezen hajók tevékenysége az egyik legfőbb akadályát jelenti az uniós tengeri határok hatékony megvédésének” – mondta a néppárti politikus.