Trump: Obama közel állt Észak-Korea megtámadásához

Horizontal UN GENERAL ASSEMBLY US President Donald Trump addresses the 73rd session of the General Assembly at the United Nations in New York September 25, 2018. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán.
Vágólapra másolva!

Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen. Közölte: annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsongun észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt.

Leszögezte, hogy nem fog határidős játékot játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan.

Donald Trump Forrás: AFP//Timothy A. Clary

Akár már októberben találkozhatnak

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

Ez el fog tartani egy ideig

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsongun ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak "a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól. "Ez el fog tartani egy ideig" - mondta Pompeo. "Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva" - tette hozzá.