Afrikai illegális migránsok perlik a spanyol államot, mert kiutasították őket

kerítés
Would-be immigrants stand atop a boarder fence separating Morocco from the north African Spanish enclave of Melilla on October 22, 2014, following a morning assault on the boarder in an attempt to cross into Spain. The flow of migrants scrambling to reach Spain's north African territory Melilla is at double the rate of last year, an official said on October 21 as he defended police after a video showed abuse by border guards. The head of the Spanish government delegation in the territory, Abdelmalik El Barkani, said the number of attempts by desperate migrants to scale the seven-metre (23-foot), triple-layer fence separating Melilla from Morocco has surged in 2014. AFP PHOTO/ BLASCO AVELLANEDA
Vágólapra másolva!
Meghallgatást tartott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma a spanyol hatóságok azon gyakorlatáról, hogy a melillai exklávéba illegálisan érkező bevándorlókat azonnal visszatoloncolják Marokkóba.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy a két felperes, egy mali és egy elefántcsontparti állampolgár más migránsokkal együtt 2014 augusztusában megpróbált Marokkóból átszökni az országba ékelődő, de spanyol területnek számító Melillába.

A hatóságok őrizetbe vették, megbilincselték, majd azonnal visszatoloncolták őket Marokkóba

állítólag anélkül, hogy akár a személyazonosságukat ellenőrizték volna.

Afrikai migránsok másznak át a melillai határkerítésen Forrás: AFP/Blasco Avellaneda

Az illegális migránsok a következőket sérelmezték: a spanyolok nem mérlegelték egyéni körülményeiket, nem biztosítottak számukra sem tolmácsot, sem jogi segítséget.

Később ismét megpróbálták, akkor sikerült a 6 méter magas dupla kerítésen át bejutniuk Spanyolország területére, de ezt követően

elrendelték a kitoloncolásukat.

Tavaly októberi elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a spanyol hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kollektív kiutasításról és a hatékony jogorvoslatról szóló cikkeit, és ezért

fejenként 5000 euró kártérítést ítélt meg a migránsoknak.

Madrid fellebbezett a döntés ellen.

A 17 bíróból álló nagykamara előtt zajló szerdai meghallgatáson először a felperesek, majd a spanyol kormány képviselői adták elő álláspontjukat.

Carsten Gericke, az illegális bevándorlók ügyvédje hangsúlyozta, hogy ügyfelei szerinte nem voltak erőszakosak, mégis véleménye alapján "brutális, megalázó bánásmódnak" lettek kitéve.

"Az ügyben nem a menekültügyi eljárásról vagy a kitoloncolás jogosságáról van szó, hanem a kollektív visszaküldésükről, arról, hogy nem beszéltek velük, csak megbilincselték és visszakísérték őket Marokkóba" - fűzte hozzá az ügyvéd.

Kiemelte:

Leon Cavero a madridi kormány képviseletében hangsúlyozta, hogy

az érintettek biztonságos országból érkeztek, egyértelműen gazdasági okokból, ezért nem is vonatkozik rájuk a visszaküldés tilalmának elve.

Rámutatott arra, hogy Melilla és Marokkó határán van törvényes lehetőség menedékkérelem benyújtására, de ők ezzel nem éltek, majd hozzátette:

Spanyolországnak kötelessége megvédeni a határait.

Végezetül pedig aggodalmát fejezte ki, hogy

A tárgyaláson beavatkozó harmadik félként részt vett az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa és az ENSZ menekültügyi főbiztosa is.

Az írásbeli szakaszban pedig számos nemzetközi jogvédő szervezet, illetve a belga, a francia és az olasz kormány is észrevételeket tett.

Szakértők szerint az ítélethirdetés a következő hónapokban várható.

Az ET égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.