Az ENSZ-nek a közel-keleti konfliktusok megoldásával kellene foglalkoznia a migráció megszervezése helyett

afrikai migránsok spanyolországban
Afrikai migránsok Ceuta városában, miután átverekedték magukat a marokkói-spanyol határkerítésen.
Vágólapra másolva!
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök sürgette kedden az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Ehelyett az ENSZ a migráció megszervezésével foglalkozik, amit a tisztségviselőinek a kijelentései mellett az is bizonyít, hogy Soros György, Magyarországot a bevándorlásellenes politikája miatt durván kritizáló korábbi emberi jogi főbiztos családtagjával, Jordánia királynéjával találkozott.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán felszólaló egyiptomi elnök országának a szíriai, jemeni és líbiai konfliktusok politikai megoldására tett erőfeszítéseiről beszélt, melyeknek célja a terrorizmus és a felekezeti erőszak terjedésének megfékezése.

– tette fel a kérdést esz-Szíszi.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Hozzátette:

nincs kiút a szíriai vagy jemeni konfliktusokból anélkül, hogy nemzetállamiságukat és szuverenitásukat helyreállítsák, és helyet adjanak népeik legitim törekvéseinek.

„A nagy válságokra átfogó megoldásokat kell találni” – szögezte le.

A 2011-es arab tavasz során számos tekintélyelvű kormány ellen robbant ki felkelés a Közel-Keleten, aminek következményei a mai napig éreztetik hatásukat a térségben. Több felkelés azonban polgárháborúba csapott át, termékeny talajt szolgáltatva a terrorizmus és a felekezeti erőszak terjedésének.

Ennek kirívó példája az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felemelkedése,

amely Szíria és Irak kiterjedt területeit vonta ellenőrzése alá 2014-ben, és több környékbeli országban megvetette a lábát.

Egyiptomban a dzsihadisták a mai napig biztonsági fenyegetést jelentenek, annak ellenére is, hogy

a kormányzat terrorizmus elleni háborút indított a Sínai-félszigeten magát befészkelő Iszlám Állam ellen.

Az észak-afrikai ország az ENSZ-szel ellentétben az illegális migráció ellen is harcol, esz-Szíszi államfő szeptember 17-én – amikor az EU soros elnökségét adó osztrák kormány képviseletében Sebastian Kurz kancellár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hivatalos kairói látogatáson vett részt – kijelentette, hogy

2016 októberében ugyanis a kairói parlament törvényt fogadott el az illegális migráció és az embercsempészet ellen.

A 34 cikkelyből álló jogszabály

komoly pénzbírságtól a szabadságvesztésig terjedő büntetésekkel sújtja a jogsértőket.

Közben az ENSZ az egyiptomi elnök javaslata, tehát

Emiatt Magyarország még júliusban kilépett a szervezet által kezdeményezett globális migrációs csomag elfogadási folyamatából.

Így tett egyébként az Egyesült Államok és Ausztrália is.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ezt akkor azzal indokolta, hogy bebizonyosodott, a migrációt illetően feloldhatatlan az ellentét Magyarország álláspontja és a nemzetközi szervezet megközelítése között.

A magyar kormány döntését követően felerősödött a politikai vita, miszerint Soros Györgynek mekkora befolyása van az ENSZ működésére és döntéseire.

Ahogy az Origo azt már megírta, hétfőn az ENSZ-közgyűlésről Jordánia királynéja, Ránija Ál Abdullah az Instagram-oldalán egy képet tett közzé, amelyen Soros György, a bevándorláspárti spekuláns társaságában pózol.

A poszt alapján Soros a Jordan Folyó Alapítvány egyik finanszírozója.

A királyné családtagja Zeid Raad al-Husszein herceg, a nemzetközi világszervezet volt emberi jogi főbiztosa,

aki az elmúlt években a szigorú bevándorlásellenes politikája miatt minősíthetetlen stílusban kritizálta Magyarországot.

Elsősorban azzal volt problémája, hogy hazánk a tranzitzónákban tartja a migránsokat, akik egyébként önszántukból mentek oda, és Szerbia felé bármikor elhagyhatják azt,

Ráadásul júliusban Zeid Raad al-Husszein rasszistának hazudta Orbán Viktor miniszterelnököt az illegális migrációt megállító, és Soros álcivil szervezeit átvilágító magyar jogszabályok miatt.

Szeptember eljesétől aztán menesztették a botrányos jordán emberi jogi főbiztost, utódja Chile volt baloldali államfője, Michelle Bachelet lett, aki

szintén nem adja jelét annak, hogy fellépne az illegális bevándorlás ellen.