Székelyföldön már havazik

2018.09.25. 12:49

Nagyjából egy centiméteres hó hullott a Madarasi Hargitán kedden hajnalban, ami viszont a legtöbb helyen még délelőtt elolvadt – írja a Székelyhon.

Kedd délelőtt mínusz 1 Celsius-fokot mértek a Hargitán, ami azonban nem számít kirívónak az év ezen időszakában, és általában az első hó is szeptemberben hull le.

Szikszai Attila, a Harmont Hegyimentő-egyesület vezetője elmondta a Székelyhonnak, hogy szerinte nincs rossz időjárás a Madarasi Hargitán, azonban némi köddel kell számolniuk a kirándulóknak. Kedden délelőtt mintegy száz méter volt a látótávolság, az útviszonyokat azonban jónak tartja.

Lehullott az idei első hó a Fogarasi-havasokban is. A Bâlea-tó környékén hétfő délután két óra alatt csaknem két centiméteres hóréteg képződött. A nagyszebeni Salvamont-szolgálat szerint tavaly szeptember 23-án havazott először a Fogarasi-havasokban, idén egy nappal később. Kedd délelőttre már 4 centiméteres hóréteg alakult ki a Bâlea-tónál, ahol mínusz 5,4 Celsius-fokot mértek az említett napszakban.

Forrás: YouTube

A Keleti-Kárpátokban lévő Csalhó-hegységben is fagypont alá csökkent a hőmérséklet az éjszaka: tizenegy óra körül mínusz egy Celsius-fokot mértek a Dochia menedékháznál, reggelre mínusz 4 fokra hűlt a levegő. 

Az Agerpres hírügynökség szerint elkezdődött a hóeltakarítás kedden a transzfogarasi úton, amelyen helyenként 10 centiméteres hóréteg alakult ki. A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint miután megtisztítják a magashegyi utat, biztonságosan lehet majd közlekedni rajta, de azért azt ajánlják az arra autózóknak, hogy téli gumiabroncsokkal induljanak el.