Megbukott a migránspárti svéd miniszterelnök

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, Stefan Lofven,
Sweden's Prime minister Stefan Lofven arrives for an European Council summit on March 19, 2015 at the Council of the European Union (EU) Justus Lipsius building in Brussels. European leaders meet for a two-day summit likely to be dominated by Greece's cash crunch and the question of whether to extend sanctions against Russia over the crisis in Ukraine. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Nem szavazott bizalmat az erősen bevándorláspárti Stefan Löfven, jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnöknek hétfőn a svéd törvényhozás többsége, így a kormányfő kénytelen távozni posztjáról, de az új adminisztráció felállásáig, ideiglenesen ő vezeti a kormányt.
Vágólapra másolva!

A 349 fős parlamentben (Riksdag) Löfvent 142 képviselő támogatta, és 204-en szavaztak ellene, köztük a teljes jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták képviselői is.

Stefan Löfven Forrás: AFP/Thierry Charlier

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről.

A legutóbbi választásokon a Löfven vezette, erősen migránspárti Szociáldemokrata Párt kapta ugyan a legtöbb voksot – jelentős részben az állampolgárságot kapott bevándorlóknak köszönhetően – j de csak eggyel szerzett több mandátumot a jobbközép Szövetség nevű pártnál, és egyik politikai erőnek sincs abszolút többsége a parlamentben.

A szociáldemokraták ugyanakkor azért sem örülhetnek a relatív többségnek nevezett 28,3%-os eredményüknek, mert

utoljára 1908-ban szerepeltek ennél gyengébben,

amikor még nemi és vagyoni cenzus is volt, és mindössze a felnőtt férfiak harmadának volt szavazati joga.

A napokban Andreas Norlén konzervatív házelnök tárgyalásokat kezd a pártvezetőkkel, hogy kiderítse, melyik jelöltnek van a legnagyobb esélye a kormányalakításra és a parlament támogatásának elnyerésére.

A kialakult helyzetben

kulcsszerepe van a jobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak,

akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazás során.

A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést velük.

- hangsúlyozta Kristersson a képviselőknek a bizalmi szavazás előtt.

Löfven leszavazását követően Kristersson javasolhat egy jobboldali alternatívát.

A migránspárti szociáldemokraták azonban még nem adják fel; Löfven már jelezte: továbbra is az a célja, hogy Svédország miniszterelnöke maradhasson, és bízik abban, hogy kormányképes többséggel rendelkező koalíciót tud alakítani.

A házelnöknek négy lehetősége van, hogy kormányképes többség alakuljon a parlamentben, s ha ez nem sikerül,

új választást kell tartani.

Elemzők szerint mindazonáltal az új voksolás nem változtatna érdemben az erőviszonyokon, ezért valószínűleg sikerül majd tető alá hozni valamilyen koalíciós megállapodást, bár ez hetekig is elhúzódhat.