A dánok szembemennek Brüsszellel: kiutasítanak egy ruandai tömeggyilkost

Ruanda 1994 ruwanda hutu tuszi
Rwandan refugees scavenge clothes on July 18, 1994 from some of the corpses of compatriots, who were crushed to death in the eastern Zairean border town of Goma on July 17, while fleeing from the ultimate Rwandan Patriotic Front offensive on the northwestern town of Gisenyi, Rwanda.
Vágólapra másolva!
Döntött a dán legfelsőbb bíróság, hogy kiutasíthatják Wenceslas Twagirayezut, aki aktívan részt vett az 1994-es ruandai népirtásban - írja a 888.hu. Ennek épp az ellenkezőjét fontolgatja Belgium, a belga kormány ugyanis menedékjogot adna egy tömeggyilkos őrnagynak, aki ENSZ-békefenntartókat is megölt.
Vágólapra másolva!

A koppenhágai bíróság megállapította, hogy a férfi 24 évvel ezelőtt részt vett egy templom és egy egyetem elleni támadásban is, amely során több mint ezren haltak meg. A ruandai férfi 2014-ben kapott dán állampolgárságot, azonban másfél éve börtönben ül.


Az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott Twagirayezu:

Mint ismeretes 1994-ben százezreket öltek meg Ruandában, a tömeggyilkosságokat főleg két hutu milícia, az Interahamwe és a Impuzamugambi követte el. A konfliktus április 6-án kezdődött és a nyár közepéig tartott, ez idő alatt a becslések szerint legalább 500 000 tuszi és több százezres nagyságrendű mérsékelt hutu vesztette életét.

Bernard Ntuyahaga 2007-ben, amikor 20 év börtönre ítélték Brüsszelben. Már szabad Forrás: AFP/Eric Vidal


A 888 beszámolt arról is, hogy Belgium ezzel szemben be akar fogadni egy népirtással vádolt férfit.

Belgium úgy tervezte, hogy menedékjogot ad Bernard Ntuyahagának, aki egyébként őrnagy volt a népirtás ideje alatt. A férfi részt vett abban az akcióban is, amely során 10 ENSZ-békefenntartót öltek meg.

Ntuyahagát 2007-ben 20 év börtönre ítélték, amiért közvetlenül részt vett a gyilkosságokban, azonban idén év elején szabadon engedték abból a belga börtönből, ahol büntetését töltötte. A jelentések szerint a tíz brutálisan meggyilkolt ENSZ-békefenntartó hozzátartozóit nem tájékoztatták arról, hogy a gyilkos katonát kiengedték a rácsok mögül.

A Ntuyahaga által vezetett szakasz a bíróság korábbi ítélete szerint elrabolt tíz belga származású ENSZ-békefenntartót, egy katonai támaszpontra szállította őket, ahol később kivégezték őket. Ezenkívül bebizonyosodott róla, hogy számos civil haláláért is ő a felelős, válogatás nélkül gyilkolt.