Magyarország nem támogat a bajor autóipar helyzetét rontó brüsszeli kezdeményezéseket

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Sargentini-jelentés kapcsán a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. szeptember 12-én. Ezen a napon megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament (EP), a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Münchenben.
Vágólapra másolva!

A miniszter a bajor fővárosban folytatott tárgyalásairól a közmédiának elmondta, biztosította az Audi és BMW vezetőit arról, hogy a magyar kormány Brüsszelben mindig a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képvisel,

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Brüsszel szerint meg kell szigorítani a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket, amivel azonban „drámai pofont adnánk a német, és ezen belül a bajor autóipar versenyképességének”, és ez

a magyar gazdaság számára is komoly károkat jelentene,

ezért ezt a kezdeményezést nem támogatja Magyarország – fejtette ki Szijjártó Péter.

Arról is beszélt, hogy megállapodtak a BMW vezetőivel a debreceni gyárberuházáshoz nyújtandó magyar kormányzati pénzügyi támogatás részleteiről, így

Kiemelte, hogy a szerződés minden egyes elemét nyilvánosságra hozzák majd, a kormány által biztosított összeggel együtt.

Szijjártó rámutatott, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország, Németországon belül pedig Bajorország tartománnyal alakult ki a legszorosabb gazdasági és befektetési együttműködés.

Így a Németországból Magyarországra irányuló befektetések több mint egynegyede Bajorországból érkezik,

és Németországba irányuló magyar export 35 százaléka oda érkezik.

Az első fél évben jelentősen, 20 százalékkal bővült a kivitel Bajorországba, így az év egészét tekintve „jó reményünk van arra, hogy a gazdaságtörténetben most először meghaladja a 10 milliárd eurót az export Bajorország irányába” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy

A magyar gazdaság teljesítményét nagymértékben meghatározza az autóipar, és „most már nem túlzás azt állítani, hogy nagymértékben meghatározza a bajor autóipar”, hiszen az Audi már 25 éve van jelen Magyarországon, 13 ezer embert foglalkoztat, és 9 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre, és a BMW is úgy döntött, hogy Magyarországon építi meg új gyárát – fejtette ki.

Elmondta, hogy az utóbbi napokban az Audi és a BMW mellett a Volkswagen és a Magyarországon már ötezer embert foglalkoztató Schaeffler-csoport vezetőivel is tárgyalt, és nem érzett olyan „kétséget” a részükről, amelyet „a magyar vagy a német vagy a nemzetközi sajtó sugall”.

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken megnyitja Magyarország müncheni főkonzulátusának új épületét, kiemelte:

Magyarország és Bajorország kapcsolatai egyre szorosabbak.

A bajor gazdaságnak kulcsszerepe van a magyar gazdaság sikerességében, barátság van magyarok és bajorok között, és hasonlóképpen gondolkodunk az Európa jövőjéről szóló legfontosabb kérdésekről, így a biztonságról és a keresztény értékek iránti ragaszkodásról.

„Ezért helyes és kívánatos, hogy Magyarország méltóképpen jelenítse meg magát a bajor fővárosban, így a főkonzulátust olyan épületbe költöztették, amely méltó Magyarországhoz, a magyar-bajor kapcsolatok és a magyar-bajor barátság szintjéhez” – fűzte hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter müncheni látogatásán vállalati vezetők mellett megbeszélést folytatott Franz Josef Pschierer bajor gazdasági miniszterrel, Georg Eisenreich digitális-, média- és Európa-ügyi miniszterrel és

Edmund Stoiber volt tartományi miniszterelnökkel, a Bajorországot kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnökével is.