A román oktatási miniszter leváltását kéri az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró
Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró 2017.02.09.
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Valentin Popa oktatási miniszter leváltását kéri – jelentette ki Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az RMDSZ elnöke elmondta azt is, hogy amíg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét, más kérdésekről nem nyitnak tárgyalásokat a koalícióval.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor tudatta: az elmúlt hetekben Valentin Popa anélkül hozott a magyar oktatásra vonatkozó döntéseket, hogy konzultált volna az RMDSZ-szel vagy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral.

Kelemen Hunor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Egyfelől a román nyelv elemi iskolai oktatásának a rendszerét forgatta fel egy kormányrendelettel,

másfelől kezdeményezésére a kormány egy olyan határozatot fogadott el, mely tényként rögzíti a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a helyi Petru Maior Egyetem egyesítését.

– közölte Kelemen.

Az MTI kérdésére, hogy bíznak-e még a miniszter leváltásának kérése után is abban, hogy a kormány érvényteleníti az elemi iskolai románnyelv-oktatásra vonatkozó korábbi rendeletét, Kelemen Hunor igennel válaszolt. Megjegyezte: reményei szerint a jövő heti kormányülésen ez megtörténik.

Hozzátette, míg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét, más kérdésekről nem nyitnak tárgyalásokat a koalícióval.

Azt is elmondta: a hatálytalanításról nem a miniszterrel, hanem a kormánykoalíció vezetőivel egyeztek meg.

– jelentette ki.

Az egyetemegyesítésre vonatkozó kérdésre válaszolva Kelemen Hunor úgy vélte, hogy még van esély a kedvező kifejletre. Elmondta, az egyetemegyesítést tényként kezelő kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Hozzátette: a MOGYE magyar tagozatának a vezetői arra készülnek, hogy az orvosi egyetem szenátusának vonatkozó határozatát és a kormányhatározatot is megtámadják a közigazgatási bíróságon. Kelemen Hunor az RMDSZ támogatását ígérte a MOGYE magyar tagozatának elhatározásához.

Szatmárnémeti, 2016. december 8. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) érkezik a szatmárnémeti Kossuth-kerthez 2016. december 8-án. Romániában parlamenti választásokat tartanak december 11-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Beszámolt arról is, hogy a SZÁT október 13-ára Csíkszeredába hívta össze az RMDSZ kisparlamentjének számító Szövetségi Képviselők Tanácsát (SZKT), s a tanácskozáson az EP-választásra való felkészülés, valamint a szövetség 2019 elején esedékes tisztújító kongresszusának előkészítése lesz a témája.