Az ENSZ is támogatja az észak-koreai leszerelést

TOPSHOTS Horizontal North Korean leader Kim Jong Un (R) and South Korean President Moon Jae-in (L) wave to Pyongyang citizens from an open-topped vehicle as they drive through Pyongyang on September 18, 2018.
South Korea's president and the North's leader
Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető
Vágólapra másolva!
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet segítségét ajánlotta fel az észak-koreai leszerelési folyamathoz.
Vágólapra másolva!

Mun Dzse In dél-koreai elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartott sikeres csúcstalálkozóját követően elérkezett a határozott tettek ideje – jelentette ki Guterres szóvivője, Stéphane Dujarric New Yorkban. Hangsúlyozta: a világszervezet készen áll, hogy „a feleket minden olyan módon támogassa, amit ők hasznosnak ítélnek meg”.

Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető Forrás: AFP/Pyeongyang Press Corps

Észak-Korea a csúcstalálkozón beleegyezett abba, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereli a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétakísérleti telepet, az Egyesült Államok - közelebbről meg nem határozott - intézkedéseiért cserébe. „Megállapodtunk, hogy a Koreai-félszigetet a béke földjévé tesszük, amely mentes lesz az atomfegyverektől és a nukleáris fenyegetéstől” – jelentette ki Kim.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit.
Mun és Kim csütörtökön, a találkozó zárónapján, a kínai határon fekvő Pektu-hegyre látogatott, amely szakrális jelentőségű minden koreai számára.