Liviu Dragnea román szociáldemokrata pártelnök lemondását követelik

2018.09.19. 14:27

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy szerdán közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke.

A Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Adrian Tutuianu szenátusi alelnök által aláírt levél szerint Dragnea önkényesen és rossz irányba vezeti a pártot.

Liviu DragneaForrás: MTI/AP/Darko Bandic

A három alelnök azt írta, hogy Dragnea jogi helyzete sérülékennyé teszi a PSD-t, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta. A pártelnököt korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, később újabb korrupciós ügyben vádolták meg. Dragneát második perében is első fokon letöltendő börtönre ítélték, szerdán pedig kiderült, hogy fellebbviteli tárgyalása október 8-án kezdődik.

Dragnea érintettsége bírálói szerint hitelteleníti a kormánypártnak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, a PSD pedig emiatt állandó konfliktusba került Románia elnökével, az ellenzéki pártokkal a titkosszolgálattal, a korrupcióellenes ügyészséggel és a civil társadalommal.

A levélírók úgy vélik, hogy az állandósult PSD-ellenes tüntetések megosztották a román társadalmat, tovább mélyíthetik a bizalmatlanságot a szociáldemokratákkal szemben, amely aligha maradhat kormányon, ha a közfelháborodás a Dancila-kabinet bukásához vezet.

A három alelnök szerint a pártelnök lemondása után - a Dragnea által háttérből irányított és ügyvezető elnökké előléptetett - Viorica Dancila kormányfőnek kellene a PSD ideiglenes vezetését ellátnia egy 2019 első felében megrendezendő rendkívüli tisztújító kongresszusig.

A párton belüli ellenlábasok Dragnea lemondását követelő állítólagos levelének létezéséről már hetekkel korábban tudomást szerzett az ellenzéki média.

Bár értesülések szerint a pártelnök lemondatását a megyei szervezetek elnökeinek mintegy fele támogatná, az immár nyilvánosságra hozott levelet végül csak hárman írták alá a párt tizenöt alelnöke közül. Köztük van azonban az a Paul Stanescu, aki állítólag hatalomra segítette Dragneát Victor Ponta lemondása után, és a párt legnépszerűbb politikusa, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester.

Dragnea péntekre összehívta a PSD végrehajtó bizottságát, a lemondását követelő nyílt levél közzététele óta nem lépett a nyilvánosság elé.

Liviu Dragneát, aki korábban a PSD ügyvezető elnöke volt, 2015 októberében a párttagok közvetlenül választották a Szociáldemokrata Párt elnökévé: a PSD több mint félmilliós tagságának csaknem 86 százaléka járult az urnákhoz, és 97 százalékuk támogatta, hogy Dragnea legyen a párt elnöke. Ilyen körülmények között a Dragnea ellen lázadó párttársaknak nem sok eszközük van az alapszabály által "bebetonozott" az elnök elmozdítására, ha az nem hajlandó önként távozni.