Idlíbi demilitarizált övezet létrehozásáról állapodott meg Putyin és Erdogan

PUTYIN, Vlagyimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Szocsi, 2018. szeptember 17. Vlagyimir Putyin orosz (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Putyin nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben tartott sajtóértekezlet végén, 2018. szeptember 17-én. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Vágólapra másolva!
Oroszország és Törökország megállapodott, hogy október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoz létre a szíriai Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szocsiban több órán át tárgyalt török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal.
Vágólapra másolva!

Putyin közlése szerint orosz és török katonák közösen fognak járőrözni a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális ellenzék, egyebek között a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit.

Október 10-ig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyverzeteket - a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Ugyancsak török előterjesztésre legkésőbb az év végéig helyre kell állítani a közlekedést az Aleppó-Latakia és Aleppó-Hama autópályán.

Putyin azt mondta, hogy az Erdogannal - a túlnyomórészt ellenzéki fegyveresek által Idlíb tartományról folytatott eszmecsere során - sikerült "egyeztetett megoldásokra jutni". Azt is mondta, hogy az orosz felet elsősorban az ellenzéki erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és hmejmími orosz bázisra jelentő fenyegetés aggasztotta.

Vlagyimir Putyin orosz (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Putyin nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben tartott sajtóértekezlet végén, 2018. szeptember 17-én Forrás: MTI/AP POOL/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az orosz elnök közölte, hogy a szíriai vezetéssel, amely "egészében véve támogatja ezt a megközelítést", a közeljövőben konzultációk lesznek a demilitarizált övezet létrehozásáról. Szerinte Oroszország és Törökország megerősítette eltökéltségét, hogy küzdeni fog a terrorizmus minden megnyilvánulása ellen Szíriában.

Úgy vélekedett, hogy a tervezett lépések végrehajtása lökést ad a szíriai konfliktus politikai rendezésének, a Genfben folytatott tárgyalásoknak és a menekültek hazatérésének. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a szíriai alkotmányozó tanács mielőbb megkezdje munkáját.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn ugyancsak Szocsiban, a török hivatali partnerével, Hulusi Akarral folytatott megbeszélés után bejelentette, hogy a szíriai kormányerők nem indítanak offenzívát Idlíb tartományban. A kérdésre, hogy vajon Damaszkusz hajlandó-e elhalasztani a támadást, Sojgu felmutatta az Akarral Idlíbről frissen aláírt egyetértési memorandumot, és azt mondta:

Erdogan megerősítette Putyinnak a demilitarizált ütközőzóna-megállapodásról elmondott szavait, hangsúlyozva, hogy az ellenzék ott marad az általa ellenőrzött területeken.

- mondta.

Szerinte a megállapodás révén nagy humanitárius katasztrófának sikerült elejét venni. Közölte, hogy Törökország kiterjeszti megfigyelőposztjait az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Törökország jelenleg 12 ilyennel rendelkezik.

Putyin és Erdogan tárgyalása négy óráig tartott Szocsiban.

A két vezető legutóbb alig 10 napja a teheráni iráni-orosz-török csúcson tárgyalt egymással a szíriai rendezésről. Az orosz elnök ott elutasította az idlíbi tűzszünet gondolatát.

Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió menekültet fogadott be. Moszkva a maga részéről azt hangoztatta, hogy terroristák nyugati támogatással színlelt vegyifegyver-támadásokra készülnek, amelyek ürügyet szolgáltathatnak egy Szíria elleni újabb amerikai-brit-francia katonai csapáshoz.