Könnyű ellenfelet talált magának Macron: egy munkanélküli kertészt

Horizontal
French President Emmanuel Macron addresses a special congress gathering both houses of Parliament (National Assembly and Senate) at the congress hemicycle room in the Palace of Versailles, outside Paris, on July 9, 2018. Macron gathers French Parliament at the opulent Versailles Palace today for what has become an annual address on his plans for overhauling wide swathes of French society and institutions. / AFP PHOTO / ludovic MARIN
Vágólapra másolva!
Franciaországban is tegnap tartották a Nemzeti Örökség Napját. Macron elnök úgy gondolta, hogy személyes parádézással is emlékezetessé kell tenni az ünnepet, nem elég megnyitni az országban az egyébként nem látogatható kastélyokat, kerteket vagy például magánmúzeumokat. A valaha volt legnépszerűtlenebb francia elnök párizsi szavazatszerző sétája azonban nem sikerült túlságosan jól. 
Vágólapra másolva!

Megnyitották az elnöki palota kertjét is, ott mászkált fel-alá Macron, hogy remélt rajongóival találkozzon. Egy 25 éves, egyébként udvarias, nagydarab, párizsi fiatalember odalépett hozzá, és elpanaszolta, hogy munkanélküli, kertész, és sehol nem talál munkát. Macron erre elkezdte kioktatni a nehéz helyzetben levő embert. Volt a munkanélküli központban? Kiderült, hogy igen. Az is, hogy állandóan keres, de nem talál munkát. (Közismert: Franciaországban nagyon magas a munkanélküliség, a 2018. második negyedévi adatok szerint 6 millió 557 ezer embernek nincs munkája.)

Erre Macron pimasz és szenvtelen hangon azt mondta, hogyha valaki eléggé motivált, akkor talál munkát. A nagyképű elnöktől azért érezhetően tartó fiatalember megismételte, hogy mindenhol próbálkozott, még a polgármesteri hivatalba is küldött életrajzot, hátha felveszik. Ott vannak az éttermek, a szállodák, menjen oda dolgozni. Mármint egy kertész, Macron szerint. Mindegy, hogy mit tanult, hogy mihez ért, adja fel álmait, ezt tanácsolta a francia elnök. De a fiatalember folytatta: ő azt is megpróbálta, mindenhova jelentkezett, akár neki is elküldheti az életrajzát.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Erre Macron azt mondta, hogy neki aztán ne küldjön semmit. A kilátástalan helyzetben levő fiatalember kioktatását aztán folytatta: bármerre járok, mindenhol szoktam találni olyan helyet, ahol lehet dolgozni. Menjen a Montparnasse környékére, szállodák, éttermek, kávézók, van ott munka bőven.

Túl azon, hogy el lehet képzelni, az egyszerű emberektől tökéletesen elzárkózó elnök mennyit járkálhat a Montparnasse környékén (nem éppen Párizs előkelő negyedéről beszélünk), amit Macron állított, az hazugság. Az általa idézett szakmákban is komoly a munkanélküliség.

A Le Figaro megjegyzése logikus: a beszélgetés videofelvételének nyilvánosságra kerülésével nem nagyon szerzett új híveket a nagyképű elnök.

Az külön ironikus, hogy Macron néhány nappal az után oktatott és alázott meg egy munkanélküli kertészt, hogy bejelentette, úgynevezett szegénységellenes tervét.

A bukott szocialista gazdasági miniszterből elnökké választott Macron néhány hónapja már a baloldali szavazók között is népszerűtlen. Könnyű megérteni, hogy miért.