Közzétették a svéd választások hivatalos végeredményét

Vágólapra másolva!
Közzétették vasárnap Svédországban a múlt heti parlamenti választások végeredményét: a győztes a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt lett 28,3 százalékkal, a második helyen a jobbközép Mérsékelt Párt végzett 19,8 százalékkal, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) pártja pedig a harmadik legnagyobb erővé küzdötte fel magát a voksok 17,5 százalékával.
Vágólapra másolva!

A választási részvétel 87,2 százalék volt.

Sem a baloldali blokk - a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett egyedül többséget a 349 fős parlamentben.

Az SD támogatottsága jelentősen nőtt az előző, 2014-es választáshoz képest, amikor a voksok 12,9 százalékát szerezte meg.

Az idei eredményükkel akár a "királycsináló" szerepébe is kerülhetne a magát a politikai fősodortól élesen elkülönítő párt, de

a kormányalakítás kimenetele bizonytalan, a patthelyzet miatt a tárgyalások akár hetekig is elhúzódhatnak.

A választás után Jimmie Akesson, az SD vezetője bejelentette, hogy pártja a választások győztese.

- mondta Akesson párttársainak.

Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította. A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor lemondásra szólította fel Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőt, és azt mondta, hogy először őt illeti meg a jog, hogy megkísérelje a kormányalakítást.

Löfven visszautasította Kristersson felszólítását, és kijelentette, hogy továbbra is miniszterelnök kíván maradni. A szociáldemokraták a választási patthelyzetet követően bejelentették, hogy a hagyományos választói blokkokon átívelő kormányt szeretnének alakítani, de annak lehetőségét ők is kizárták, hogy a Svéd Demokratákkal tárgyaljanak.