Elérte Kína déli részét a Mangkhut tájfun, nő a halálos áldozatok száma

CHINA-HONG KONG-TYPHOON MANGKHUT(CN)
(180916) -- HONG KONG, Sept. 16, 2018 (Xinhua) -- Photo taken on Sept. 16, 2018 shows a waterlogged road in Hong Kong, south China. Hurricane Signal No. 10, the top level warning, was issued by the Hong Kong Observatory at 9:40 a.m. local time on Sunday, and was replaced by the second highest warning Southeast Gale Signal 8 at 7:40 p.m. local time. (Xinhua/Lo Ping Fai)(mcg)
Vágólapra másolva!
Elérte Kína déli részét a Mangkhut tájfun, helyi idő szerint vasárnap estig legalább két ember meghalt, több százan megsérültek, és mintegy 2,5 millió ember kényszerült ideiglenesen elhagyni az otthonát. A Fülöp-szigeteken közben 64-re emelkedett a halálos áldozatok száma.
Vágólapra másolva!

A dél-kínai Kuangtung tartomány partjait óránkénti 162 kilométeres sebességgel érte el a tájfun, estig mintegy 2,4 millió embert telepítettek ki és vittek biztonságos helyre. A kínai televízió tudósítása szerint háromméteres hullámokat korbácsolt fel a forgószél, Sencsenben

a víz teljesen elárasztott egy tengerparti szállodát.

A tartomány székhelyén, Kantonban a lakosok felvásárolták az élelmiszerboltok készleteit, arra készülve, hogy esetleg hosszabb időre lakásaikban rekednek az ítéletidő miatt.

Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Lo Ping Fai

A dél-kínai hatóságok is a legmagasabb fokozatú - vörös - riasztást adták ki. Több száz járatot töröltek, Kuangtung és Hajnan tartományban nem közlekednek a nagysebességű vonatok, és helyenként a normál vonatközlekedés is szünetel.

Makaón, Kína különleges közigazgatási területén is többen megsérültek. A terület történetében először be kellett zárni a kaszinókat az ítéletidő miatt.

Hongkongban több mint 200 embert láttak el sérülések miatt a kórházakban, rengeteg fa kidőlt, ablakok törtek be, és számos épületet elöntött a víz.

A villamosok és a kompok nem közlekednek, több száz repülőjáratot is töröltek. Délelőttől estig - tíz órán keresztül - a legmagasabb fokozatú riasztás volt érvényben.

Forrás: AFP/Anthony Wallace

Dél-Kína előtt a Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteken söpört végig, ahol a legújabb adatok szerint legalább 64 ember vesztette életét. Félő, hogy a halottak száma a százat is meghaladhatja, mert egy földcsuszamlás maga alá temetett egy épületet, amelyben nagyjából negyven ember tartózkodott éppen.