A bevándorláspárti szocialista kormány a migránsok fő célpontjává tette Spanyolországot

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Olaszország
Migrants stand by an overbridge in Ventimiglia, an Italian city near the border between Italy and France, on April 30, 2018. Some 60 people, gathered on April 30, 2018 in Ventimiglia at the French and Italian border, to start a solidarity march called by French association from Calais "L'Auberge des Migrants". This "citizens and solidarity" march of 1,400 km gathering walkers and migrants aims at symbolically connect Ventimiglia where migrants are blocked, to Calais and then London. The march is estimated to conclude end on July 8. / AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Spanyolország lett a migránsok elszámú célpontja, miután az új olasz kormány keményen védeni kezdte a Földközi-tengeri határt.  Az illegális migránsok több mint fele már ezen átlépve érkezik az Európai Unióba.
Vágólapra másolva!

Az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex friss jelentése szerint körülbelül 29 600-an lépték át illegálisan a spanyol határt a Földközi-tengeren keresztül érkezve, ami csaknem kétszerese, mint ahányan a tavalyi év azonos időszakában érkeztek. A bevándorlók háromnegyede a fekete-afrikai régióból származik, közülük sokan Guineából és Maliból érkeztek, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is.

A migránsok száma a tavalyihoz képest duplájára nőtt augusztusban, 6500-an érkeztek Spanyolországba.

Ennek oka az, hogy Olaszország védeni kezdte tengeri határait, míg Spanyolországban bevándorláspárti kisebbségi kormány került hatalomra. A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon csökkent is a bevándorlók száma - vagyis kiderült, igenis meg lehet védeni a határokat.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon 4200 főt vettek nyilvántartásba augusztusban, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. Az év első nyolc hónapjában pedig 34 300-at, ami 58 százalékos csökkenést jelent. A görög szigetekre érkezők és a szárazföldi határokon átkelők nagy részét szíriaiak, irakiak és afgánok tették ki.

Migránsok az olaszországi Ventimigliában Forrás: AFP/Valery Hache

Az uniós ügynökség számszerű adatok közlése nélkül megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, főként a szerb-magyar és szerb-horvát uniós határokon az illegális határátlépések száma továbbra is alacsony volt augusztusban.

Az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon is állandó mértékű a migrációs nyomás.

A magyar határkerítés miatt azonban nem tudnak Magyaország felé tovább jönni.