Az egy hónapja történt hídomlás áldozataira emlékeztek Genovában

2018.09.14. 14:38

Egyperces csenddel emlékeztek meg pénteken Genova lakosai az augusztus 14-én történt hídomlás 43 áldozatáról, miközben az ügyészség megkezdte a felelősnek tartott személyek meghallgatását.

Genovában péntek délelőtt 11 óra 36 perckor megállt az élet, pontosan akkor, amikor egy hónapja a Morandi-híd leszakadt, magával rántva és betemetve a rajta és alatta haladó járműveket. A helyiek egyperces csenddel adóztak a hídomlás áldozatai emlékének.

A hivatalokban, iskolákban, üzletekben mindenki állva tartott csendes megemlékezést.

Az egy hónapja történt genovai hídomlásnak 43 áldozata voltForrás: AFP/Valery Hache

A városban a zászlókat félárbócra eresztették, csak a félrevert templomharangok kongását és a kikötőszirénákat lehetett hallani.

A közös megemlékezés helyszíne a genovai Ferrari-téren volt, ahol az áldozatok árván maradt gyermekeit más genovai gyerekek fogták kézen, és csendes körtáncot jártak. A gyerekekhez a genovai kulturális és sportélet ismert tagjai is csatlakoztak. Többek a megemlékezésre készített fehér színű pólót viselték, amelyen a leomlott híd két ágát egy piros szív kötötte össze, ezzel is jelképezve, hogy a tragédia mintegy kettészakította a várost.

Koporsók sorakoznak a hídomlás több áldozatának közös állami temetésén a genovai vásártéren 2018. augusztus 18-ánForrás: MTI/EPA/Luca Zennaro

A köztéri megemlékezést délután fél hatkor folytatják a tartományi és városi vezetők részvételével, és Genovába várják Giuseppe Conte olasz kormányfőt is.

A hídomlás miatt evakuált mintegy 600 ember nem kívánt részt venni a megemlékezésen, hangsúlyozva, hogy földönfutóvá tették őket, és eddig túl kevés segítséget kaptak.A genovai ügyészség pénteken megkezdte a hídomlás felelőseinek tartott személyek meghallgatását. Eddig húsz ember ellen indítottak vizsgálatot. Elsőként Salvatore Bonaccorsót, Liguria tartomány egyik műszaki szakértőjét hallgatták meg, aki februárban elrendelte annak a tartókábelnek a karbantartását, amely augusztusban elszakadt. Bonaccorso nem válaszolt az ügyészek kérdéseire. A hatóságok a híd egyes részeit egy hangárba szállították, hogy szakértői vizsgálattal rekonstruálják az történteket.A római kormány az első havi megemlékezés napjára intézkedéscsomagot ígért, amely Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter bejelentései szerint anyagi segítséget, adókedvezményeket, a híd újjáépítési projektjét, valamint egy kormánybiztos kijelölését is tartalmazza. A csomagot azonban még nem ismertették.

A 2018. augusztus 14-én leszakadt genovai Morandi autópálya-völgyhídForrás: AFP

Lapértesülések szerint a római kormány kitart amellett, hogy a leszakadt hidat üzemeltető autósztráda-társaságot megfosztja koncessziós jogától, és a híd felépítését a kormány által kiválasztott cégre bízza.