Macron szadista testőre a francia szenátuson gúnyolódik

Vágólapra másolva!
Meghallgatásra idézte be Emmanuel Macron elnök egykori szadista testőrparancsnokát, Alexandre Benallát a francia szenátus. A Le Figaro cikke szerint a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök bizalmi embere hiába volt nagyon magas pozícióban, a szenátus semmilyen elérhetőségét nem ismeri. Benalla lekezelően reagált a szenátus idézésére, azt üzente, elmegy, de a lényegi kérdésekre úgyse válaszol.. 
Vágólapra másolva!

Macron volt testőrparancsnokáról júliusban derült ki, hogy rendőrsisakban passzióból tüntetőket vert. Egy május elsejei, amúgy nem is túl jelentős diáktüntetésen a videófelvételek tanúsága szerint a földre tepert egy nőt, és megvert egy férfit. Később kiderült, hogy az Élysée-palota mindent tudott, de megpróbálták eltussolni a botrányt.

A szenátus jogi bizottsága még szeptember 6-án idézte be Benallát egy ügyvédjének küldött emailben. A Figaro birtokába jutott rossz minőségű email másolatból kiderült, hogy a szenátus a szadista testőr elérhetősége felől is érdeklődött, ugyanis sem lakcímét, sem e-mail címét nem ismerik.

Korábban Benalla azt mondta, nem megy el a meghallgatásra, most azonban ügyvédjén keresztül üzent, hogy mégis részt vesz, de túl sokat nem fog mondani. Arra hivatkozik, hogy mivel jogi eljárás indult ellene, vizsgálóbíró elé került az ügy, az eljárásban érintett kérdésekre nem válaszolhat, és azokra sem, amelyek a feladata ellátása miatti titokvédelmi szabályok hatálya alá tartoznak.

A Benalla-botrányt a francia sajtó Macron elnök Watergate-ügyeként emlegeti. Macron többször is kínos magyarázkodásra kényszerült az ügyben, egy saját hívei előtt tartott beszédében például olyan elképesztő cáfolatokkal állt elő, mint például hogy Benalla nem tudta az atonkódot és nem volt Macron szeretője.