Több százan tüntettek Guatemalában a korrupcióval gyanúsított elnök ellen

Vágólapra másolva!
Több száz földműves és maja őslakos torlaszolt el egy főútvonalat Guatemala nyugati részén hétfőn, és így tiltakoztak az ellen, hogy Jimmy Morales elnök akadályozza az ENSZ által támogatott korrupcióellenes bizottság munkáját. A bizottság az elnököt is korrupcióval gyanúsítja.
Vágólapra másolva!

A tüntetőket képviselő csoportok közölték: további megmozdulásokat szerveznek a következő két napban, köztük a fővárosban, Guatemalavárosban.

A tiltakozás annak következménye, hogy Morales augusztus végén bejelentette: nem hosszabbítja meg a bizottság mandátumát, amelynek 2019. szeptemberi lejártakor így át kell majd adnia a folyamatban lévő ügyeket a helyi intézményeknek. Ezt tetézte, hogy a hatóságok kitiltották a bizottság vezetőjét, Iván Velásquez Gómezt a közép-amerikai országból. Ezt azzal indokolták, hogy Velásquez "aláássa az ország közrendjét és biztonságát, megingatva a kormány munkáját, az intézményességet, az igazságszolgáltatást és az ország békéjét".

A spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert bizottság korrupciós bűncselekményekben vizsgálódik Guatemalában, vezetője pedig guatemalai ügyészekkel együttműködve nyomozás megindítását szorgalmazta több vesztegetéssel gyanúsított magas rangú tisztségviselő ellen, beleértve Moralest is.

Morales elődje, Otto Pérez Molina volt államfő lemondásra kényszerült és jelenleg börtönben ül a CICIG munkássága nyomán. A bizottság tavaly Jimmy Morales családtagjai ellen is nyomozást indított, és támogatta az alkotmányos vádeljárást ellene.

A 2015-ben megválasztott, korábban komikusként ismert Morales cáfolta, hogy bármi törvényellenest követett volna el, és kijelentette: a korrupcióellenes bizottság túllépte hatáskörét. A tüntetők egyebek közt Morales lemondását követelő transzparenseket tartottak a magasba. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik tiltakozó azt mondta, hogy a megmozdulás résztvevői szerint a korrupció elleni harchoz a bizottságnak Velásquez vezetésére van szüksége. "Guatemala megváltozott, nem ugyanaz, mint három éve volt" - közölte.

A CICIG-et 2006-ban hozták létre, és azóta segíti a guatemalai ügyészeket abban, hogy felszámolják a büntetlenség kultúráját az igazságszolgáltatásban, amelynek nyomán a szervezett bűnözés beszivárgott a közép-amerikai ország kormányába. Széles körben a Washington támogatását élvező bizottságnak tulajdonítják a guatemalai igazságszolgáltatásában tapasztalt javulást.