Orbán Viktor: A Fidesz meg akarja reformálni az Európai Néppártot

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években „elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”. A miniszterelnök a Sargentini-jelentésről szóló vita után azt mondta, a migráció lesz a következő európai parlamenti választás legfőbb témája.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, „ott is akarunk maradni”, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi ülését követően.

A kormányfő kifejtette: vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy

a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában,

„mert ma ilyen nincs” - jelentette ki.

Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években „elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”.

Orbán Viktor: A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, "ott is akarunk maradni", Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Salvini megállíthatja a tengeri migrációt

Az Európai Parlament felülírná a magyar emberek döntését, amit áprilisban meghoztak - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a kommunista időkben beszéltek vele úgy, mint most azt többen tették. Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta,

a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer Magyarországon van.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a kabinet elfogadta az Európai Bizottság ajánlásait a korrupció és a transzparencia ügyében.

Orbán Viktor közölte az olasz belügyminiszter megállíthatja az illegális migrációt a tengeren, míg Magyarország a szárazföldön tette azt. Az EP-választás középpontjában a migráció lesz, de ez nem jelenti azt, hogy az európai emberek ne szavazhatnának nemzeti keretekben. Mi nem akarunk egész Európában kampányolni, mi Magyarországon akarunk kampányolni – mondta.

Orbán Viktor: Én a régi Európát akarom megtartani

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, a képviselők meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést, és megpróbálják felfüggeszteni a Fidesz tagságát. A kormányfő szerint az EPP célja, hogy összeálljon a néppárt a liberálisokkal és a szocdemekkel. Akkor pedig egy másik Európa kezdődik, én a régi Európát szeretném megtartani, és ezért küzdök – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország demokratikus jogállam. Amikor 2004-ben csatlakoztunk az unióhoz, akkor senki sem mondta, hogy nekünk bevándorlóországgá kell lenni, szó sem volt erről. Mi erre nem is vállaltunk kötelezettséget - mondta Orbán. A kormányfő egy másik kérdésre azt mondta, a demokrácia a demokratikus választásokból fakad, mert az emberek ott tudják kifejezni a véleményüket.

Az osztrákokra a magyarok sógorokként tekintenek, azt kaptuk, amire számítottunk - utalt Orbán Viktor Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentésére.