Kovács Zoltán: Rémisztő hallgatni Sargentini képtelenségeit

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán kormányszóvivő Brüsszelbe látogatott hétfőn, ahol az újságírókkal folytatott beszélgetés fő témája a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos magyar kormányzati álláspont ismertetése volt. A kormányszóvivő a BBC rádiónak is nyilatkozott. Rémisztő hallgatni azokat a képtelenségeket, amelyeket Judith Sargentini, az Európai Parlament (EP) holland zöldpárti képviselője beszél immár csaknem másfél éve, amióta elkezdte összeállítani Magyarországról szóló jelentését – mondta.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán találkozott a brüsszeli magyar és nemzetközi sajtó képviselőivel (többek között: Politico, Euobserver, Agence Europe, Financial Times, BBC News, Le Monde, Le Figaro, Ritzau, ZDF, De Standard, MTI, Bruxinfó, Hír TV), interjút adott a flamand VRT televíziónak (2137/BXL/2018 számon külön jelentés készült) és a dán TV2-nek.

Kovács Zoltán Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A kormányszóvivő bevezetőjében elmondta, egyértelmű, hogy

Hozzátette: a magyar kormány kész képviselni a saját álláspontját, az igazat a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

A plenáris ülésen Orbán Viktor miniszterelnök, mint mindig, nyílt és őszinte lesz, különösen a jelentésben foglalt vádak fényében.

A kormány többször hangsúlyozta, hogy egy boszorkányüldözés zajlik Magyarországgal szemben, és ez egyben a legjobb módja annak, hogy Európát megosszák.

A Sargentini-jelentésben nem létező ügyek (non-issue) szerepelnek, ugyanis több olyan esetet említ a jelentés, amelyeket már mindkét fél számára kielégítően rendeztek,

így azok egyszerűen hazugságok.

A jelentésnek politikai motivációja van amiatt, hogy a magyar kormány következetesen kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy ellenzi az illegális migráció minden formáját.

A jelentés tehát

A kormányszóvivő hozzátette: az európai projektnek sem tesz jót az, ha megosztásra törekszenek egyes vezetők, mint például a francia elnök.

Kihangsúlyozta:

Magyarország visszautasítja a kettős mércét,

vissza kell térni az egyenlő bánásmódhoz, és fontosnak tartja a kormány, hogy az álláspontja is meghallgatásra leljen, mindeközben nyitottak vagyunk arra, hogy megoldást találjunk a nyitott kérdésekre.

Az újságírói kérdések jelentős része a Sargentini-jelentésre és annak következményeire vonatkozott.

A kérdésekre reflektálva a kormányszóvivő elmondta, hogy:

  • A magyar miniszterelnök a magyar érdeket fogja védeni mindenekelőtt, ugyanis erre kapott mandátumot a választásokon, immár harmadszor.
  • A kormány konkrét ellenérveket sorolt fel és tételesen cáfolta a jelentés állításait, és abban az esetben, ha a jelentést megszavazza az Európai Parlament, az Országgyűlés reagálni fog rá. A jelentés hamis állításokkal van tele, és tévedéseken alapul.
  • Több demokráciaértelmezés létezik, Magyarországon keresztény demokrácia van, így a jelentés nem tekinthető egy olyan dokumentumnak, amely az alapjogok tiszteletét vizsgáló Tavares-jelentés folytatása lenne, illiberalizmussal vádolva az országot.
  • A hetes cikk szerinti eljárás miatt nem aggódik Magyarország, ellenben az intézmények komolysága miatt igen, ugyanis aggasztó, hogy egy politikai testület jogilag már lezárt ügyeket elevenít fel. Emlékeztetett, hogy a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárások számát tekintve hazánk a középmezőnyben található uniós átlagban. A hetes cikk szerinti eljárást nem lehet relativizálni, szeretnék komolyan venni a folyamatot, és az az álláspontjuk, hogy az Európai Parlamentnek is komolyan kell vennie, úgy vélik, hogy az intézmények relativizálják, elég a szavazási rend körüli vitára gondolni.

A kormányszóvivő a brit közszolgálati rádió, a BBC közéleti és politikai műsorokat sugárzó 4-es csatornájának délelőtti hírmagazinjában kijelentette azt is: teljesen részrehajló és politikailag motivált a Sargentini-jelentés, amelyet egy szélsőbaloldali, „akár anarchistának, balosnak is nevezhető politikai aktivista” készített. Kovács Zoltán szerint a nagy probléma az, hogy

„az Európai Unión belül egyes politikai erők, köztük Judith Sargentini az ő szélsőbaloldali politikai nézeteivel együtt”, az európai értékek nevében gyakorlatilag politikai kampányt folytatnak egy olyan ország ellen, amelyet politikai okokból nem szeretnek, a tényekkel ugyanakkor nem törődnek.