A Ceausescu házaspár lopott, ezért II. Erzsébet brit királynő eldugta előlük a mozdítható értékeket

Între 13-16.VI.1978, preşedintele Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, alţi conducători de partid şi de stat au făcut o vizită oficială de stat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia Majestăţii Sale regina Elisabeta a II-a şi a
Ceausescu's visit in the UK, June 1978. The presidential couple is received by Queen Elizabeth II at Buckingham Palace.
Vágólapra másolva!
Robert Hardman brit szerző könyvet írt II. Erzsébet brit uralkodó diplomáciai kalandjairól, amelyben beszámolt többek között a Nicolae Ceaușescu román diktátorral való 1978-as találkozójáról is.
Vágólapra másolva!

Hardman szerint a királynő nem nagyon akart találkozni a román diktátorral, de az ígéretet tett egy 300 millió fontos repülőgép-vásárlásra, így kénytelen volt fogadni őt, mivel a brit gazdaságnak akkor éppen égető szüksége lett volna erre az üzletre – írta az erdélyi Transindex.ro a Balkan Insight-ra hivatkozva.

A Ceaușescu-házaspár és a brit királyi család a Buckingham-palotában. Forrás: Wikimedia Common/fototeca.iiccr.ro

Ahogyan a videofelvételekből is látható,

Nicolae Ceaușescut és feleségét, Elenát királyi fogadtatásban részesítették az országban, volt kocsikázás London belvárosában és közös vacsora is a királynővel.

A könyv beszámolója alapján azonban a találkozót megelőzően

Giscard közölte a királynővel, hogy amikor a diktátor és felesége Franciaországban tartózkodott, a szállásukról szinte mindent elvittek, ami mozdítható volt, a lámpánktól a fürdőszoba-felszerelésekig.

A királynő ezt követően utasította udvarmesterét, hogy

minden értékes tárgyat tüntessenek el a Ceaușescuéknak előkészített lakosztályból,

sőt még a vacsoraasztal ezüstétkészletét is cseréljék le.

Hardman arról ír, hogy a királynő a kötelező találkozókon kívül nem volt hajlandó többé találkozni a diktátorral és feleségével,

Ceaușescuék látogatása egyébként eléggé fekete foltként került be a brit diplomácia történetébe.

David Owen egykori külügyminiszter (aki kikönyörögte a királynőnél, hogy Elena Ceaușescu díszdoktori címet kapjon a Royal Institute of Chemistry-től), beismerte, hogy hiba volt megszervezni a látogatást és mindenben kedvére tenni a Ceaușescu házaspárnak.

A találkozón ráadásul végül semmit sem nyertek a britek, mivel

Ceaușescu nem fizette ki a repülőgépeket.