Letartóztattak egy férfit Szaúd-Arábiában, mert egy nővel reggelizett

Szaúd-Arábia, gyorsétterem
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiában törvény tiltja, hogy a nők férfiak társaságában üljenek az éttermekben, hacsak a férfi nem valamelyik közeli családtagjuk. Ezt a szabályt hágta át az az egyiptomi férfi, aki leült reggelizni egy szaúdi nő mellé, és erről videót is készített.
Vágólapra másolva!

A szaúdi szabályok azt is szigorúan szabályozzák, hol étkezhet egy egyedülálló férfi a helyi gyorséttermekben. Mint arra a BBC kitért, a családoknak és az egyedül érkező férfiaknak külön helyük van,

akárcsak a nőknek, akik eleve csak férfi kísérővel jelenhetnek meg ilyen helyeken.

A videót készítő egyiptomi férfit azért tartóztatták le, mert megsértette a szabályokat, habár a felvétel azóta a kulturális megosztottság szimbólumává vált.

A rövid videóban egyébként az látszik, hogy a férfi és a nő jót nevetnek a helyzeten,

a végén pedig a nő megkínálja egy falattal a férfit.

A történet persze megosztotta az embereket. Egyesek szerint a törvény nevetséges, míg mások szerint a férfi tiszteletlen volt a szaúdi tradíciókkal szemben.

Elvileg lazul a szigor

Szaúd-Arábia történetében első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek idén nyáron. Első körben tíz nő kapott vezetői engedélyt, olyanok, akiknek már csak egy ismétlő vizsgát kellett letenniük, ugyanis korábban más országokban már letették a forgalmi vizsgát. Idén döntöttek a női pilótaképzésről is. Ide eddig több száz nő adta be a jelentkezését.

A szaúdi nők először 2015-ben szavazhattak Forrás: AFP

Ugyancsak idén történt, hogy megengedték a nőknek, hogy csatlakozzanak a szaúdi hadsereghez - férfi rokonuk kíséretében, természetesen. A stadionok sem tiltott helyszínek már, januárban földig érő leplet és fátylat viselő nők ültek a dzsiddai Abdalláh Király Stadion lelátóján, az élvonalbeli al-Ahli és al-Batin bajnoki mérkőzésén.