Dániában a jövőben nem kaphat állampolgárságot a migráns, ha nem fog kezet

Protests Agains Anti-muslim Law In Denmark News General NEws August 1 2018 1st August 2018 Danish Government Ban Muslim Street Strime Demonstration Demonstrators crowd social group infrastructure road event city public event recreation Social Issues Denma
Thousands of people protest in Aarhus, Denmark, on August 1, 2018 in defiance of the Danish Governments ban on the burka and niqab. The nationwide protests were organised by the Socialist Youth Front and two organisations named Women in Dialogue and Party Rebels. (Photo by Aleksander Klug/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy új törvénytervezet értelmében, a migráns a jövőben nem kaphat dán állampolgárságot, ha nem fog kezet az eskütételi ceremóniát vezető polgármesterrel, illetve ha nem ír alá egy nyilatkozatot, amelyben vállalja Dánia törvényeinek a tiszteletben tartását.
Vágólapra másolva!

Több nyugat- és észak-európai országhoz hasonlóan az utóbbi időszakban Dániában is problémát okozott az a tény, hogy az iszlám vallású migránsok – elsősorban a nők – megtagadták az állampolgársági eskütételkor azt, hogy az európai szokásoknak megfelelően kezet fogjanak a ceremóniát vezető, ellenkező nemű polgármesterrel – írja a Voice of Europe.

A dániai Aarhus városában migráns hátterű nők tüntetnek a burkatilalom ellen. Forrás: NurPhoto via Getty Images/Aleksander Klug/NurPhoto/Nurphoto

A jobbközép kormánykoalíció által benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet igyekszik most korrigálni.

Amennyiben

a migráns nem fog kezet, vagy nem írja alá a dán törvények tiszteletben tartásáról szóló nyilatkozatot, akkor nem kaphatja meg a skandináv ország állampolgárságát.

A Koppenhága közelében fekvő Frederikssund nevű város liberális polgármestere, John Schmidt Andersen máris tiltakozik a javaslat ellen.

Szerinte

Inger Støjberg migrációs politikáért és társadalmi integrációért felelős miniszter kijelentette, hogy nem ért egyet John Schmidt Andersennel, és szeretné, ha elfogadná a parlament a javaslatot, ami egyébként szinte biztosan meg fog történni.

A miniszter szerint

a kézfogás éppen azt jelképezi, hogy az illető elfogadja a dán értékeket.

Feltételezése alapján a jövőben az ország valamennyi polgármestere igazodni fog az új törvényhez.