Terroristák törhettek be a líbiai olajvállalat székhelyére

Líbia, fegyveres támadás
Tripoli, 2018. szeptember 10. A líbiai álami olajvállalat megrongálódott székhelye előtt áll egy férfi Tripoliban 2018. szeptember 10-én, miután fegyveresek rohanták meg az épületet. A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott. Az olajtársaság két alkalmazottja életét vesztette, valamint két támadó is. Líbiai sajtójelentések szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állhat a támadás mögött. (MTI/AP/Mohamed Ben Halifa)
Vágólapra másolva!
A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, az épületből több robbanás is hallatszott – jelentette a Libya Observer nevű líbiai hírportál. Az olajtársaság két alkalmazottja, valamint két támadó is meghalt.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint

egy öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát.

A vállalat vezetőjét egy másik szemtanú szerint sikerült kimenekíteni az épületből.

Az olajtársaság két alkalmazottja meghalt, valamint két támadó is Forrás: MTI/AP/Mohamed Ben Halifa

A támadásban hatan megsebesültek, a tűz miatt daruk segítségével próbálták kimenteni az embereket.

Az Iszlám Állam állhat a támadás mögött.

A Tripoli déli részén harcoló rivális fegyveres csoportok között néhány napja tűzszünet lépett életbe az ENSZ közvetítésével, de a harci cselekmények nem értek véget.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és 2011-ben meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori diktátort.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állhat a támadás mögött Forrás: MTI/AP/Mohamed Ben Halifa

Az ország gyakorlatilag két részre szakadt. Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.