Migráns bandaháborúk, terrorista fenyegetések közepette választ Svédország

Vágólapra másolva!
A svéd választásokon az utolsó percekben sem maradtunk erőszak nélkül. Göteborg egyik migránsnegyedében lövöldözés volt, míg az Iszlám Állam azzal fenyegette meg a bevándorlásellenes Jimmie Akesson pártelnököt, hogy megölik a négyéves fiát. A voksolás este nyolc óráig tart, teljesen bizonytalan, hogy milyen kormány alakulhat. Egy már biztos: a választás legnagyobb nyertese a migránsellenes Svéd Demokraták párt lesz.
Vágólapra másolva!

Halálos fenyegetés és újabb lövöldözés árnyékában zajlik a svédországi parlamenti választás. A voksolás este nyolc órakor ér véget, majd hivatalos eredmények éjfél körül lesznek. A mostani voksolás abból a szempontból mindenképpen kivételes az ország történetében, hogy az elmúlt száz évben domináns szociáldemokraták soha nem látott mélységbe zuhanhatnak, míg a bevándorláellenes erők áttörése várható.

A göteborgki Biskopsgarden negyed mára a bevándorlók által teljesen gettósítva lett Forrás: Origo

Lövöldözés a migránsnegyedben

A mostani választási kampány a bevándorlás ügye körül forgott. Nemcsak Malmöben, ahol a város lakosságának legalább negyede migráns, hanem az északabbra lévő Göteborgban is egyre több embert zavarnak a migránsok által elkövetett bűncselekmények. Svédország második legnépesebb városában az utóbbi években rengeteg bevándorló érkezett, és Dél-Svédországhoz hasonlóan itt is megindult a gettósodás.

A választás előtti éjszakán Biskopsgardenben ismét lövöldözés volt. Göteborg ezen negyede tizenöt évvel ezelőtt még egy barátságos külváros képét mutatta. Nagyon sok svéd élt itt, és ők is békésen megfértek a nagyrészt Közép-Európából érkező munkavállalókkal. Mostanra teljesen megváltozott a negyed képe,

este életveszély kimenni az utcákra.

Arra is volt példa, hogy egy lakásba kézigránátot dobtak az egymással leszámoló migránsbandák.

Az erőszak árnyékában zajlik a szavazás Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A muszlim terroristákkal nincsen baja a baloldalnak

Biskopsgarden utcáin svédekkel nem lehet találkozni. A közterületeket lődörgő migránsok borítják. Hasonlóan más városokhoz ezen a környéken is a mélybe zuhantak az ingatlanárak, miután megjelentek a migránsok. Aki teheti, az elköltözik, így pedig egyre jobban gettósodik a környék. A rendőrség és a mentők sem szívesen mennek ki erre a területre. Volt példa arra is, hogy kövekkel dobálták meg a hatóság embereit.

mindezt már egy fiatal férfi mondta el az Origónak Göteborgban a Svéd Demokraták (SD) választási gyűlése után. A férfi szerint Svédországban egyre többen jönnek rá, hogy a korlátlan befogadásnak szinte csak hátrányai vannak.

Halálos fenyegetés

A kampányhajrában az Iszlám Állam életveszélyesen megfenyegette Jimmi Akesson, a Svéd Demokraták elnökének négyéves fiát. A terrorszervezet közölte, hogy megölik a politikus gyerekét. Ennek köszönhetően óriási rendőri készültség jellemezte Akesson szombati választási gyűléseit.

Malmőben és Göteborgban is helikopterek cikáztak az égen a politikus beszéde alatt.

A rendet lovas-és rohamrendőrök őrizték mindkét városban.

Ilyen fenyegetést kapott a Svéd Demokraták elnöke Forrás: Origo

A választáson az előrejelzések szerint nagy nyertes lehet az SD. A választási kampány során a két fő politikai tömb pártjai bejelentették, nem kívánnak együttműködni a Svéd Demokratákkal, amelyet friss felmérések 16-18 százalékos támogatottságon látnak. A bevándolásellenes és általánosságban EU-ellenes párt megfogadta,

megbuktatnak minden olyan kormányt, amely nem engedi beleszólásukat a migrációs politikába.

A főbb kampánytémákat, mint az egészségügy és az oktatás az elmúlt hónapokban szinte teljes egészében háttérbe szorította a migrációs válság.