Újra felbukkant a MERS-vírus Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Három év után ismét MERS-vírusos megbetegedést azonosítottak Dél-Koreában, a 61 éves férfi beteget egy szöuli kórházban kezelik a veszélyes kórral - közölte szombaton a dél-koreai betegségmegelőzési és járványvédelmi hatóság (KCDC).
Vágólapra másolva!

A beteg pénteken érkezett vissza Szöulba az Egyesült Arab Emírségeken keresztül egy kuvaiti üzleti útról, és vélhetően Kuvaitban fertőződött meg a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) vírusával.

Rosszabodhat az állapota

– A dolgok jelenlegi állása szerint húsz ember, köztük légiutas-kísérők és orvosi személyzet tagjai kerültek szoros érintkezésbe a pácienssel, és vannak jelenleg elkülönítve otthonaikban – közölte Dzsong Eun-jong, a KCDC igazgatója.

A hasmenéses tünetektől szenvedő 61 éves férfit a szöuli repülőtérről egyenesen a Samsung Egészségügyi Központba szállították, jelenleg a szöuli egyetemi kórház elkülönítőjében kezelik - ismertette Dzsong Eun-jong.

A tájékoztatás szerint

a férfi nincs kritikus állapotban, de a korábbi megbetegedések tapasztalatai alapján megfigyelés alatt tartják,

mert a következő egy-két hétben rosszabbodhat az állapota.

Dél-Koreában 38 ember halt meg 2015-ben

A MERS-betegséget okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. Szakértők úgy vélik, a vírus hordozói tevék.

A betegség halálozási aránya 20-46 százalékos.

Az első megbetegedést 2012-ben regisztrálták Szaúd-Arábiában, azóta a veszélyes kór számos országban jelent meg, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is.

A fertőző betegség 2015-ben 38 áldozatot követelt Dél-Koreában, széles körű pánikot keltve az országban.