Átvizsgálják az összes katolikus egyházközséget New York államban

Vágólapra másolva!
New York állam főállamügyésze csütörtökön elrendelte az állam összes katolikus egyházközségének átvizsgálását esetleges szexuális visszaélések miatt. New Jersey-ben hasonló vizsgálat végett az államügyész vizsgálóbizottságot hoz létre.
Vágólapra másolva!

Barbara Underwood, New York állam főállamügyésze bejelentette: polgári peres eljárást indít az állam mind a nyolc egyházközsége ellen, kiderítendő, hogy az egyház megfelelően járt-e el az esetleges szexuális visszaélések feltárásában. Az államügyész bírság terhe alatti idézést küldött valamennyi egyházközségnek.

A New York állammal szomszédos New Jersey-ben Gurbir Grewal főállamügyész irányítja majd azt a különleges bizottságot, amely megvizsgálja, történtek-e a pennsylvaniaihoz hasonló szexuális visszaélések, és megpróbálták-e ezeket eltussolni az egyházi elöljárók. Mindkét államügyész hivatala hivatkozott a Pennsylvaniában néhány héttel ezelőtt egy vádesküdtszék által nyilvánosságra hozott jelentésre, amelyből kiderült: a tagállamban az elmúlt hét évtizedben több mint ezer gyerek lett papok szexuális zaklatásainak áldozata. A jelentés kitért arra is, hogy a pennsylvaniai katolikus vezetők mindvégig tudtak a visszaélésekről, de eltussolták ezeket.

– fogalmazott Underwood.

Ezenkívül „forródrótot” hoztak létre, hogy az áldozatok beszélhessenek a nyomozókkal. New Jersey főállamügyésze szintén közölte, hogy az áldozatoknak módjuk lesz „forródróton” közvetlenül beszámolni a nyomozóknak. „Tartozunk annyival New Jersey lakóinak, hogy kiderítsük, vajon nálunk is történtek-e ugyanolyan a visszaélések, mint Pennsylvaniában. Ha igen, akkor megtesszük a megfelelő intézkedéseket a felelősök ellen” – közölte Grewal.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben megrengette a katolikus egyházat a napvilágra került szexuális visszaélések sorozata. A pennsylvaniai botrány augusztus 15-én robbant ki, azóta kiderült, hogy Theodore McCarrick bíboros, Washington volt érseke is vádolható szexuális visszaélésekkel, sőt, ügyeiről állítólag Ferenc pápának is tudomása volt. McCarrick lemondásra kényszerült a bíborosi kollégiumban betöltött posztjáról. Daniel DiNardo, az amerikai püspöki konferencia elnöke – aki elítélő és bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki az ügyben – a Vatikánba készül, hogy megvitassa a helyzetet.