Felgyújtották az iraki tüntetők az iráni konzulátust Bászrában

Bászra, 2018. szeptember 7. Iraki tüntetők megrohanják és felgyújtják Irán bászrai konzulátusát 2018. szeptember 7-én, amikor napok óta tartanak a tiltakozások és zavargások Irak második legnagyobb városában. A tüntetők Iránnak az iraki politikai pártokra gyakorolt befolyása elleni tiltakoztak. (MTI/AP/Nabíl al-Dzsurani)
Vágólapra másolva!
Megrohamozták és felgyújtották az iraki tüntetők az iráni konzulátust Bászrában pénteken - közölték helyi biztonsági források.
Vágólapra másolva!

A tüntetők Iránnak az iraki politikai pártokra való befolyása elleni tiltakozásul gyújtották fel a Bászra délkeleti részén található konzulátusi épületet.

Ali asz-Szísztání, az iraki síita közösség legtekintélyesebb ajatollahja az iraki politikai vezetőket okolta a Bászrában napok óta tartó heves zavargásokért és új kormány felállítását sürgette.

Irakban májusban tartottak választásokat, de még nem alakult meg az új kormány.

Bászra 2018. szeptember 4. Forrás: MTI/AP/Nabil Al-Dzsurani

Az ajatollah politikai változásokra szólított fel és elítélte a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot. A napok óta tartó demonstrációk teljesen feldúlták dél-Irak legnagyobb városát és megbénították a közelben található kikötő, Umm-Kaszr forgalmát is.

A tüntetők már több kormányzati épületet és pártirodát megrohamoztak hétfő óta.

Iraki tüntetők megrohanják és felgyújtják Irán bászrai konzulátusát 2018. szeptember 7-én. Forrás: MTI/AP/Nabíl Al-Dzsurani

A népharag a választásokat követő kormányalakítási nehézségek miatt robbant ki. A korrupciógyanús választások a szavazatok újraszámolásával zárultak. Az emberek mindenekelőtt

a silány minőségű közszolgáltatások, a munkanélküliség, valamint a burjánzó korrupció miatt vonultak az utcákra.

Szintén nagy gondot okozott az ország elhanyagolt felében a nyári hőségben kimaradó áramszolgáltatás is, ami tovább gerjesztette a feszültséget.

Tüntetők a kormányzósági épületnél a dél-iraki Bászrában 2018. szeptember 5-én. Forrás: MTI/EPA/Haider Al-Asszadí

Irak második legnagyobb városa, Bászra az egy Amerika-ellenes milícia vezetőjéből a korrupció elleni harc élharcosává vált Muktada asz-Szadr síita hitszónok erőssége.