Már 16 halottja van a Japán földrengésnek

földrengés
Szapporó, 2018. szeptember 7. A pusztítás nyomait nézi egy férfi a Japán legészakibb nagy szigetén, Hokkaidón történt nagy erejű földrengést követően Szapporóban 2018. szeptember 7-én. Az előző napon történt rengés okozta földcsuszamlásokban legkevesebb kilenc ember életét vesztette, több mint harmincan eltűntek, a japán híradások 360-ra teszik a sérültek számát. A földrengés miatt megszakadt a 3 millió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása. (MTI/EPA/Jiji Press)
Vágólapra másolva!
Tizenhatra emelkedett hivatalos adatok szerint a Japán északi részén fekvő Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma, a rengés okozta földcsuszamlásokban 26-an eltűntek – közölték pénteken a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Japán tisztségviselők legkevesebb 366-ra teszik a sérültek számát, köztük öt állapota súlyos. A rendőrség, tűzoltóság és az önvédelmi haderő (hadsereg) emberei gépekkel és kézi erővel kutatnak a romok között a túlélők után Acuma településen, ahol a földcsuszamlás számos házat eltemetett. Minden eltűnt személy idevalósi.

Összedőlt házuk romjait nézi egy család a Japán legészakibb nagy szigetén, Hokkaidón történt nagy erejű földrengést követően Acumában Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Hokkaidón szombaton is heves esők várhatók, a japán meteorológiai szolgálat újabb földcsuszamlások előfordulására figyelmeztetett, és arra is, hogy újabb, hasonló intenzitású rengések lehetnek a régióban.
Csütörtökön 6,7-es erősségű rengés rázta meg Hokkaidó szigetét. Megszakadt hárommillió háztartás áramellátása. A földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – a japán meteorológiai adatai szerint.

A pusztítás nyomait nézi egy férfi a Japán legészakibb nagy szigetén, Hokkaidón történt nagy erejű földrengést után Szapporóban Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

A sziget felén azóta 1,5 millió háztartásba visszatért az áram, további egymillióban várhatóan még a nap folyamán kapcsolódhatnak rá a hálózatra, de még egy hétig is eltart, mire minden visszatér a régi kerékvágásba. Szeko Hirosige ipari miniszter felszólította azokat az intézményeket és háztartásokat, ahol már van áram, hogy amennyire lehet, takarékoskodjanak az elektromos energiával.
A katasztrófa után közvetlenül 42 700 háztartásban szűnt meg a vízellátás, azóta ez a szám már 38 300-ra csökkent.

Sok helyen hosszú sorok alakultak ki a sürgősségi vízellátó helyeken.

A tárca arról is beszámolt, hogy 376 kórházban továbbra sincs áram, 82-ben pedig víz sem.
A közlekedés lassan helyreáll a régióban, a vonat- és a légi közlekedés a nap folyamán indul be újra – derült ki a hatósági tájékoztatókból.