Két orosz férfit gyanúsítanak Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével

London, 2018. szeptember 5. A londoni rendőrség által közreadott dátumozatlan képek Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)
Vágólapra másolva!
A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.
Vágólapra másolva!

A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) terrorizmusellenes ügyosztálya megállapította, hogy a Scotland Yard bizonyítékai elégségesek a vádemeléshez Petrov és Bosirov ellen. Az elmarasztaló bírósági ítéletnek reális esélye van.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi vasútállomáson 2018. március 3-án Forrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-------------------

A CPS közölte azt is, hogy nem kéri Oroszországtól a két gyanúsított kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja állampolgáraik kiadatását. A vádhatóság ehelyett

európai elfogató parancsot ad ki,

amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik olyan európai országokban, amelyekben ez a körözés érvényesíthető.

Az ügyészi hivatal közleménye szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, Szergej Szkripal, Julija Szkripal és egy brit rendőrtiszt, Nick Bailey sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható.
Bailey a vizsgálat korai szakaszában szintén súlyos mérgezést szenvedett, és a Scotland Yard szerdai közleménye szerint azóta sem nyerte vissza munkaképességét, bár felgyógyulása jól halad.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték a délnyugat-angliai Salisbury kórházában, miután március 4-én Novicsok típusú, még a Szovjetunió által katonai célokra kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedtek. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, jelenlegi hollétük nem ismert.

Szergej Szkripal, akit hazájában 13 évi fegyházra ítéltek, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig Salisburyben élt.

A londoni rendőrség képei Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról Forrás: MTI/EPA/Londoni rendőrség/-------------------

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított. Moszkva hasonló diplomáciai lépésekkel, valamint külföldi érdekeltségű oroszországi intézmények bezárásával válaszolt.

A Novicsok hatóanyagtól júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.

Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból – bár nemrég, ezúttal agyhártyagyulladásos tünetekkel visszaszállították Salisbury kórházába –, Dawn Sturgess azonban július 8-án ugyanebben a kórházban meghalt.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már a nyáron megállapította, hogy

mindkét mérgezéses incidenst a Novicsok hatóanyag okozta,

és ezt a héten a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette saját független vizsgálata alapján.

A Scotland Yard terrorellenes műveleti osztálya a vádhatóság szerdai közleményével egy időben közzétette a két orosz gyanúsított fényképét. A londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálata ugyanakkor közölte, hogy

az ügyészi hivatal által közzétett két név valószínűleg álnév,

és a 40-es éveiben járó két orosz állampolgár jó eséllyel hamis nevekre kiállított orosz útlevelekkel közlekedik.

Az eddigi vizsgálatok alapján a két orosz gyanúsított március 2-án délután, a mérgezéses támadás előtt két nappal érkezett az Aeroflot orosz légitársaság menetrendszerű járatával Moszkvából a londoni Gatwick repülőtérre, egy kelet-londoni hotelben szálltak meg, és a következő két napon vonattal kétszer is Salisburybe utaztak, először valószínűleg felderítési céllal.

Március 4-én, amikor Szkripalék megbetegedtek, a két orosz a térfigyelő kamerák felvételeinek tanúsága szerint Szergej Szkripal házának környékén mozgott, és a Scotland Yard szerint ekkor juttatták a volt kettős ügynök házának bejárati ajtajára a Novicsok méreganyagot. A két férfi még ugyanaznap visszatért Londonba, és a Heathrow repülőtérről az Aeroflot késő esti járatával hazautazott Moszkvába.

A Scotland Yard szerdai közleménye szerint nincs bizonyíték arra, hogy azóta jártak volna az Egyesült Királyságban, de a rendőrség kérte, hogy akinek bármiféle információja van róluk, jelentkezzen a hatóságoknál.