Káosz az utcákon, a svédek a bevándorlásellenes pártokat keresik

Svédországi migránsok
STOCKHOLM, SWEDEN - AUGUST 9: Afghani refugee children stage a protest after Swedish immigration office denied their asylum requests, in front the Parliament building in Stockholm, Sweden on August 9, 2017. Atila Altuntas / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Lassan a végéhez közeledik a svédországi választási kampány, de a kedélyeket ismételten autók felgyújtása borzolta. A finisben egy friss kutatás szerint a bevándorlásellenes Svéd Demokraták állnak az élen. A kampány legfőbb témája a bevándorlás és az ebből származó bűnözés növekedése volt.
Vágólapra másolva!

Újabb erőszakos bűncselekmények borzolták a kedélyeket a svédországi parlamenti választás kampányhajrájában. A mögöttünk hagyott hétvégén több mint negyven autót gyújtottak fel több nagyváros külső kerületében. A legtöbb autót Stockholm különböző kerületeiben gyújtották fel, valamint Svédország déli részén. A mostani támadásokban új elem volt, hogy egy esetben Molotov-koktélt dobtak a kocsikra. A rendőrség egyelőre senkit nem vett őrizetbe, és még gyanúsítottjai sincsenek.

Ismét autókat gyújtottak fel Svédországban Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Élen a bevándorlásellenes párt

Még augusztus közepén legalább száz kocsi égett le vagy rongálódott meg svédországi településeken, nagyrészüket - mintegy 80 autót - Göteborgban és Trollhattanban gyújtottak fel. Hans Lippens rendőrségi szóvivő szerint, mivel a gyújtogatások rövid idő leforgása alatt történtek, nem zárható ki a kapcsolat köztük. A rendőrség feltételezi, hogy a tettesek közösségi portálokon szerveződtek. Szemtanúk arról számoltak be, hogy sötét, csuklyás ruha volt rajtuk, benzines kannák voltak náluk, illetve baseballütők is, amelyekkel szétverték a gépkocsik ablakait.

Trollhattanban kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik segítséget nyújtottak a kárfelszámolóknak.

Minden bizonnyal mindezeknek is köszönhető, hogy egy friss felmérés szerint a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) állnak az első helyen 25 százalékos támogatottsággal, míg a vezető kormánypárt, a Szociáldemokraták csupán 24 százalékot kapnának. A YouGov által készített felmérés igazi érdekessége, hogy a baloldali kormánykoalícióban lévő zöldek a bejutási küszöbön billegnek, mivel a szavazatoknak csak a négy százalékát kapnák. Abban az esetben, ha a zöldek nem jutnak be a parlamentbe, akkor egy tisztán baloldali kisebbségi kormány szinte biztosan nem jöhetne létre.

Szomáliai bevándorló nők Flenben. A Stockholmtól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő város annyi migránst fogadott be az utóbbi években, hogy mostanra a lakosság nagyjából egynegyedét teszik ki Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Nagyon aktívak a közösségi térben

A választással kapcsolatban, ami most már biztosnak tűnik, hogy az online médiatérben a bevándorlásellenes alakulatok győztek. Egy friss összeállítás szerint az elmúlt egy évben

a svéd pártokhoz köthető Facebook-interaktivitás 47 százaléka az SD-hez köthető.

A szintén bevándorlásellenes Alternatíva Svédországnak (AfS) nevű párt ezen a listán 7 százalékot szerzett. Összehasonlításképpen a még két legnagyobb parlamenti párt, a szociáldemokraták és a Mérsékelt Párt összesen 25 százalékot értek el az interaktivitások terén.

Ha csak a júliusi és augusztusi adatokat nézzük meg, akkor az látszik, hogy az SD 38 százalékra esett vissza, míg az AfS 14 százalékra jött fel. A hagyományos svéd pártok aktivitása az előbb említett kettőstől továbbra is nagyon le van maradva. A szociáldemokraták aktivitási aránya 13 százalékot tett ki, a jobbközép Mérsékelt Párt pedig 17 százalékot ért el. A legnépszerűbb Facebook-bejegyzést az AfS „követte el" azzal a videóval, amin a Göteborgban felgyújtott autók voltak láthatóak. A politikusok közül az SD vezetője, Jimmie Akesson volt messze a legaktívabb a Facebookon.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt kampányoló aktivistáját hallgatják fiatal nők Stockholmban Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Középpontban a bevándorlás

Ma már egyáltalán nem ismerünk rá az országunkra – erről már egy idősebb svéd férfi beszélt a Stockholmhoz közeli Flen városában. Felesége azt mondta, hogy ma már nem lehet éjszaka kimenni az utcára, a nőket megtámadják vagy megerőszakolják a migránsok. A pár azt tervezi, hogy életükben először az SD-re szavaznak.

A városban egyébként már a 2014-es választáson is nagyon jól szerepelt a bevándorlásellenes párt,

a szavazatok több mint 20 százalékát szerezte meg, ami több mint hét százalékponttal jobb volt, mint az országos átlaga.

Flen városkának a példája is mutatja, hogy mára a bevándorlás kérdése lett az egyik legfontosabb kampánytéma Svédországban. A skandináv országban csak 2015-ben 163 ezer migráns érkezett, Flen városában pedig mára minden negyedik ember bevándorló. A legtöbb svéd számára egyre fontosabb kérdésként merül fel, hogy mennyiben tudja megtartani az identitását az ország. Sokak szerint véget kell vetni annak a politikának, miszerint Svédország egy humanitárius szuperhatalom, mert ennek egyre inkább csak a hátulütői látszanak.