Maszkos, felfegyverzett szélsőjobboldaliak gyakorlatoztak Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Szlovénia állam- és kormányfője, Borut Pahor és Miro Cerar egyaránt teljességgel elfogadhatatlannak minősítette hétfőn egy újonnan létrehozott jobboldali félkatonai alakulat működését az országban. Mindkét vezető politikus azt követelte, hogy a rendőrség és az ügyészég indítson eljárást a médiában múlt szombaton felbukkant csoport ellen.
Vágólapra másolva!

Az interneten megjelent videofelvétel és több fénykép tanúsága szerint a Maribor melletti Pohorje térség egyik erdejében, nem messze az osztrák határtól néhány száz, maszkot és olívazöld egyenruhát viselő férfi gyakorlatozott, egy részük gépkarabéllyal vagy szekercével a kezében - számolt be róla a szlovén sajtó.

Stájer Gárda

Az alakulat a Stájer Gárda nevet vette fel, a történelmi Stájerország régióra utalva, amely a jelenlegi osztrák-szlovén határ két oldalán terült el. A milícia vezetője Andrej Sisko közismert nacionalista-szélsőjobboldali politikus.

"Szabad emberek önkéntes védelmi csoportjáról van szó", akiknek a célja egy "párhuzamos jogrend" létrehozása - idézte Sisko szavait az STA szlovén hírügynökség.

Az, hogy tagjaik egy része fegyvert visel, "alapvető emberi jog"

- tette hozzá Sisko, aki a tavaly őszi elnökválasztáson az Egyesült Szlovénia nevű parlamenten kívüli párt jelöltjeként 2,21 százaléknyi szavazatot kapott, s aki korábban a Maribor labdarúgó csapat szurkolótáborának szélsőséges magját is vezette.

Sisko a videofelvételen egyebek közt arról beszél, hogy tavaly létrehozták Stájerországot, "amelynek nincs közvetlen kapcsolata a Szlovén Köztársasággal, de nem is sérti annak jogrendjét".

Veszélyes

A NATO-hoz és az euróövezethez tartozó Szlovénia mostanáig példásan demokratikus országnak számított - írja a történtek kapcsán a dpa német hírügynökség. Biztonsági szakértők a Radio Slovenijának adott nyilatkozataikban veszélyesnek minősítették az új középbal kormány hivatalba lépése előtt néhány nappal felbukkant szélsőjobboldali csoportot, hangsúlyozva, hogy az utóbbi időben a szélsőségesség erősödését lehet tapasztalni az országban.