A leghírhedtebb '68-as politikust akarja Macron EP-listavezetőnek

Emmanuel Macron  Daniel Cohn-Bendit
(FILES) In this file photo taken on October 10, 2017 French President Emmanuel Macron (R) listens to European MP Daniel Cohn-Bendit (L) during an open debate on Europe at the Goethe University in Frankfurt am Main, western Germany. President Emmanuel Macron must use the departure of Nicolas Hulot to overcome the "iceberg of conservatism" and boost the general opinion on the environmental issues, said European MP Daniel Cohn-Bendit, in tribune published on September 2, 2018 in the French weekly newspaper Journal du Dimanche (JDD) and co-written with former Green European MP Jean-Paul Besset, European MP Pascal Durand and French La Republique en Marche (REM) MP Matthieu Orphelin. The name of Cohn-Bendit circulates to replace the resigning Minister of the ecological transition Nicolas Hulot. / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN
Vágólapra másolva!
Megállapodhatott Emmanuel Macron és Daniel Cohn-Bendit, a '68-as politikusi generáció legbotrányosabb alakja: a francia kormánypárt EP-listáját a „Vörös Dany”-ként hírhedtté vált egykori EP-képviselő vezetheti. A döntés megrökönyödést keltett a francia közvéleményben, Daniel Cohn-Benditet egykor még harcostársai is „német anarchistának” nevezték, 20 éves francia-német EP-képviselői időszakát pedig egy pedofil-botrány kísérte végig. A szélsőbaloldali Cohn-Bendit listavezetése azt bizonyítja, hogy a magát középutas elnöknek beállítani igyekvő Macron valójában baloldalibb, mint bárki gondolta.
Vágólapra másolva!

Daniel Cohn-Bendit vezetheti 2019-ben a francia kormánypárt EP-listáját

írja a Le Figaro alapján a Magyar Idők. A döntés Macron és Cohn-Bendit találkozóján születhetett meg. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti francia elnök ugyanis Nicolas Hulot környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter lemondása után Cohn-Benditet akarta miniszternek.

Daniel Cohn-Bendit és Emmanuel Macron 2017 októberében Frankfurtban Forrás: AFP/Ludovic Marin

Cohn-Bendit a Journal du Dimanche kérdésére múlt héten elismerte, hogy Macron bizalmi embere, a kormánypártot jelenleg vezető Christoph Castaner (egyébként maga is miniszter) megkereste. A jelenleg Frankfurtban élő Cohn-Bendit akkor azt mondta, nem nagyon akar miniszter lenni, mert sajtótájékoztatókat szívesen tart, bármikor, bármilyen nyelven, de az államigazgatáshoz nem ért. Most, úgy tűnik,

megtalálták neki a megfelelő szerepkört, visszatérhet az EP-be, ahol 20 éven keresztül volt képviselő, hol francia, hol német színekben.

A France Inter adásában hétfőn Cohn-Bendit azt mondta: el kell magyarázni az embereknek, milyen a jó szuverén nemzetállam, mert ha ez nem sikerül, akkor

Orbán Viktor kerül hatalomra egész Európában.

Azt persze

Macron nyilatkozataiból tudjuk, mit értenek jó szuverén nemzetállamon.

A francia elnök észak-európai turnéján dán egyetemistáknak arról beszélt, hogy ma már nincsenek igazi dánok és igazi franciák, csak igazi európaiak.

A szélsőbaloldali Cohn-Bendit paktumot akar a baloldaliakkal és a zöldekkel, így akarja megakadályozni, hogy az utóbbi hetekben egyre inkább Orbán Viktor mögé álló néppárt adhassa az Európai Bizottság elnökét.

Cohn-Bendit arról is beszélt, hogy uniós pénzből egy migránsokat segítő ügynökséget kell létrehozni, tehát

listavezetővé választása egyértelműen Soros Györgynek és brüsszeli szövetségeseinek tett gesztus

lehet.

A Le Figaro egyébként megszavaztatta olvasóit, hogy jó döntés lenne-e a „német anarchistát”, Vörös Dany-t, a francia kormánypárt listájának élére tenni. Cikkünk írásakor 35 ezer szavazatból 74 százalék a nem válasz.

Ez nem véletlen,

Franciaországban mindenki emlékszik Cohn-Bendit pedofilbotrányára.

2014-ben ez az újra és újra előkerülő botrány is szerepet játszhatott (most már látjuk: időleges) visszavonulásában.

A L'Express francia lap 2001-ben idézte fel Cohn-Bendit egyik hetvenes évekbeli könyvének és későbbi interjújának döbbenetes sorait.

A hetvenes években egy frankfurti alternatív óvodában dolgozott, ahol a gyakorlatba próbálta ültetni a '68-as generáció elveit, például az ösztönök felszabadításáról. A Le Grand Bazaar című könyvében erről ezt írta:

Egy 1982-es interjúban pedig ezt mondta egy újságírónak:

A L'Express cikke után kénytelen volt elismerni, hogy ezek a mondatok vállalhatatlanok. Ugyanakkor

bocsánatot soha nem kért.

Ahogy azt már miniszteri jelöltségének felmerülésekor írtuk: ha Cohn-Bendit Macron oldalán tér vissza a politikába, az jelképes erejű is lesz. Orbán Viktor Tusványoson mondott legutóbbi beszédében a jelen politikai generációját, a '90-eseket éppen a '68-as nemzedékkel állította szembe. Néhány napja pedig Milánóban azt mondta: a bevándorláspártiakat Macron vezeti Európában, ezzel áll szemben a bevándorlásellenesek tábora, amelyet ő és Matteo Salvini képvisel.

A Macron–Cohn-Bendit kettős tökéletesen szimbolizálja a letűnt XX. század politikáját.

Egyben az is kiderült, hogy Emmanuel Macron, aki a francia választási kampányban olyan politikusként próbálta beállítani magát, aki centristaként összeköti a bal- és a jobboldali „progresszív” erőket, sokkal baloldalibb, mint eddig bárki gondolta.

Daniel Cohn-Bendittel, mint listavezetővel Macron és pártja a szélsőbalra kerül.