Így ért partot az utóbbi 25 év legerősebb tájfunja Japánban - videó

Life-threatening typhoon Jebi to strike Japan heavy rainfall heavy rain torrential rain disaster evacuate INHABITANT resident population sufferer calamity makeshift housing muddy stream roily water HOUSE BUILDING home DAMAGE Kasetsu citizen torrents of ra
Damaged walls at construction site due to a strong wind triggered by Jebi is pictured in Osaka on Sep.4, 2018. Powerful typhoon made a landfall on Tokushima Prefecture in noon and expected to proceed to the Sea of Japan. Violent winds, high waves and heavy rains are forecasted in wide area of Japan till next day.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Repülőtér víz alatt, hídhoz csapott tanker - heves eső és erőteljes széllökések kíséretében elérte Japán nyugati partjait kedden helyi idő szerint délután az utóbbi 25 év legerősebb tájfunja. A tájfun sújtotta területeken leállt a vasúti közlekedés, több mint hétszáz légi járatot töröltek. A széllökések sebessége helyenként 215 kilométer/óra. Az ítéletidő miatt csaknem egymillió ember kényszerül lakóhelye elhagyására. 
Vágólapra másolva!

A Dzsebi névre keresztelt tájfun először Japán nyugati részét érte el, Kobe városában víz alá került a repülőtér, és az áradás hídhoz csapott egy üzemanyagot szállító tankert.

A hídnak csapódott tartályhajó Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

A The Guardian a helyi médiára hivatkozva arról ír, hogy egy ember meghalt, néhányan pedig megsebesültek a heves széllökések miatt, Kyoto állomáson pedig a szétrobbanó üveg sebesített meg embereket. A Kyodonews délután két halálos áldozatról számolt be, de

a legfrissebb hírek szerint heten haltak meg a vihar miatt.

Az egyik áldozat a vihar következtében ráomló épület alatt halt meg, három ember az erős szelek miatt halálba zuhant, további három embert a széllökések által felkapott tárgyak vágtak agyon. A legtöbben Oszakában haltak meg.

Japán nyugati és keleti részein szintén az erős széllökések következtében sérültek meg sokan. Számos ember sérült meg a kiotói vasútállomáson, miután az erőteljes szelek következtében részben beomlott az üvegmennyezet egy része. A tájfun által sújtott területektől távolabb is erős szelek fújtak, a Tokió nyugati felében található Hacsiódzsiban például négy ember megsérült, miután rájuk esett egy tető.

Kedden a tájfun sújtotta területeken leállt a vasúti közlekedés, több mint hétszáz légi járatot töröltek. Számos üzemi és kereskedelmi létesítmény mellett a Universal Studios Japan nevű élménypark és az amerikai konzulátus is zárva tart Oszakában az ítéletidő miatt.

Abe Sindzó japán kormányfő az eredeti tervekkel szemben végül nem utazott el Kjúsú szigetére, ahol a tájfun miatt elrendelt hatósági intézkedések végrehajtását felügyelte volna.

Egyelőre csak kisebb személyi sérüléseket okozott az óránként 60 kilométeres sebességgel közeledő tájfun. A "nagyon erős" kategóriába sorolt trópusi ciklon széllökéseinek sebessége

helyenként eléri az óránkénti 215 kilométert.

Az elmúlt évtizedek legerősebb vihara csapott le Japánra Forrás: AFP/Jiji Press

A szél és az eső fokozódásával egy időben a hatóságok összesen

több mint egymillió embert figyelmeztettek, hogy hagyják el a tájfun által veszélyeztetett lakhelyüket.

A ciklon kedd estig várhatóan áthalad a Japán-tengeren és észak felé mozog tovább, szerda reggelre pedig ereje jelentősen gyengülni fog az előrejelzések szerint.

Japánban nyáron több száz halálos áldozatot követeltek az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekordhőség.